Karolinska varslar 450 dyra administratörer: “Arbetsmoment som inte skapar värde för våra patienter"
Karolinska universitetssjukhuset gör sig av med 450 chefer och andra medarbetare inom administrationen, för att spara pengar. Sjukhuset uppger i ett pressmeddelande att man hittills i år har gått minus med 400 miljoner kronor, vilket främst har att göra med stigande pensionskostnader för den onödiga personalen. Samtidigt försäkrar man att vårdkvaliteten inte kommer försämras.
Av Karolinska universitetssjukhusets 15 800 anställda sysslar 3 700 med administration eller “stödjande arbetsuppgifter” av någon sort. Den varslade personalen utgör 2,8 procent av hela sjukhusets personalstyrka, men kommer att ersättas genom förenklingar och nya system. Den drivande kostnaden för de hundratals tydligen helt överflödiga administratörerna var hur inflationen ökade deras pensionskostnader, förklarar sjukhuset.
“Vi måste också fortsätta att ta bort alla arbetsmoment som inte skapar värde för våra patienter”, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga i pressmeddelandet.
Karolinska har sedan i maj ett stopp för nya anställningar inom administrationen.
Inflation i chefsplatser i den offentliga vården
2018 konstaterade Vårdförbundets tidning Vårdfokus att antalet chefer och administratörer som anställdes inom svensk sjukvård exploderade mellan 2010 och 2017, samtidigt som det skriades efter fler sjuksköterskor och läkare. Antalet chefer och administratörer som anställdes inom vården ökade med nästan 36 procent, medan antalet riktig vårdpersonal endast ökade med drygt två procent.