Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, och Medborgerlig Samling i Sölvesborg meddelar att man nått de 1 400 underskrifterna som krävs för att få till en folkomröstning, i frågan om ett moderat kommunalråds arvode. De tre oppositionspartierna anser att Kith Mårtenssons (M) arvodering är för hög, och har drivit debatt i frågan lokalt. Detta rapporterar SVT.
Det var i oktober förra året som Moderaterna plötsligt hoppade av det sverigedemokratiskt ledda Samstyret i Sölvesborg, för att istället bilda ett nytt styre med Socialdemokraterna, Centerpartiet, och det lokala SoL-partiet. När det nya styret tillträdde blev Moderaternas ledare Kith Mårtensson ett kommunalråd, vid sidan av Birgit Birgersson Brorsson (S), som blev kommunstyrelsens ordförande. När det förkunnats att Kith Mårtensson också skulle få heltidsarvodering för sin kommunalrådstjänst satte kritiken från SD, KD, och MED igång.
“Det är många kommuninvånare som visat och fortfarande visar ett kraftigt missnöje med beslutet om fler heltidsarvoderade politiker och det går inte att komma ifrån att det är just invånarna som tvingas betala kalaset”, skrev Sverigedemokraternas gruppledare i Sölvesborg Louise Erixon i ett pressmeddelande när man lanserade kravet på folkomröstningen i januari i år.
Och nu ser folkomröstningen ut att bli av, då oppositionspartierna har samlat in över 1 800 underskrifter, fler än de 1 400 — tio procent av de röstberättigade i kommunen — som behövs.
Kräver en tredjedel av kommunfullmäktiges godkännande
Medborgerlig Samlings gruppledare i Sölvesborg, Emilie Pilthammar, är optimistisk inför folkomröstningen.
“När vi har varit ute bland kommunens invånare har det varit väldigt tydligt att det finns ett förakt kring höga politiska löner, oavsett parti eller person”, skriver hon i en skriftlig kommentar till Nyhetsbyrån.
“Att det finns ett arvoderat kommunalråd som är högst ansvarig tror jag de flesta anser vara ok, men absolut inte två i en så liten kommun som Sölvesborg. Folkomröstningen visar nu att människor reagerar”, skriver hon, och säger att omröstningar som dessa kan få politiker att tänka två gånger innan de höjer sina löner.
Resultatet i folkomröstningen kommer endast att bli rådgivande inför att kommunfullmäktige därefter ska ta beslut i frågan. Endast en tredjedel av ledamöterna behöver ställa sig bakom kravet på arvodessänkning för att det ska gälla.