NB Nyhetsbyrån

Konspirationsteorier växer – nya demonstrationer att vänta

Konspirationsteori

swedberg

- Publicerad 2021-04-27

Konspirationsteorier har fått ny fart under pandemin. Under våren har gator och torg fyllts av demonstranter som trotsat pandemilagen. I chattgrupper förbereds nu ännu en manifestation mot corona-restriktionerna, denna gång på första maj. Det skriver Sydsvenskan.

– Drivkraften för den här rörelsen är den stora frustration man känner. Viruset är en osynlig fiende och värdet av de folkhälsopolitiska åtgärder som vidtagits är i deras ögon oklart. Den stora bilden är att det finns en global elit som för folket bakom ljuset, säger Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid Uppsala universitet.

Önnerfors har nyligen gett ut en rapport via MSB om konspirationsteorier och den snabbt växande samhällsutmaning de just nu utgör. Rapporten kommer i ett läge där nya systemkritiska demonstrationer mot den svenska coronastrategin planeras.

Den 1 maj, nu på lördag, uppmanas anhängare att tåga genom Stockholm mot nedstängningar och restriktioner, och för det man kallar ”frihet och sanning”. Arrangören Filip Sjöström skriver i en chattgrupp på Telegram: ”Varje dag vaknar fler och fler svenskar upp från den ondskefulla förtrollning som massmedierna lagt över vårt land som en våt filt. Försöken att upprätthålla fasaden och hålla fast vid lögnerna blir allt mer desperata”.

Filip Sjöström låg även bakom den olagliga så kallade tusenmannamarschen den 6 mars på Medborgarplatsen i Stockholm, som samlade några tusen deltagare.

– Sedan kopplas det på konspiratoriska berättelser om att viruset är en bluff eller avsiktligt skapat för att de globala eliterna ska kunna införa en ny form av ekonomisk världsordning, säger Önnerfors.

Andreas Önnerfors konstaterar att pandemin är svår att förstå och acceptera för en del människor.– Covid-19-pandemin har inneburit en global kris och skapat både rädsla och oro. Det har blivit en perfekt grogrund för konspirationsteorier, säger han. Vårens demonstrationer har samlat som mest ett antal hundra deltagare i Sverige. Men trots det finns det skäl att ta rörelsen på allvar, anser Önnerfors.– Det finns en radikaliseringspotential. Om vi lyfter blicken från Sverige till Europa, där betydligt större massor samlats och det varit våldsamma protester och slagsmål med polisen, måste man ju säga att det här är en proteströrelse som verkligen har potential att omskapa de politiska förhållandena.

Han framhåller att rörelsens bakomliggande agenda präglas av extrema drag.

– Hotet består i att man propagerar för en ideologi som undergräver vår existerande demokrati. Ledaren för den svenska rörelsen har sagt att man strävar efter något som ersätter demokratin, säger Andreas Önnerfors.

– Det krävs inte så mycket för att det här ska bli våldsbejakande extremism som leder till attacker, antingen mot teknik, som 5G-master, eller attacker på människor, säger Andreas Önnerfors.

– Det finns ett underliggande misstroende mot den demokratiska ordning vi har i vårt land, som uttrycks öppet och stöttas av många. Många inom rörelsen ser sig som kritiskt tänkande och pratar om hur de ”vaknat upp”. Ändå faller de in en slags svart-vit världsbild där mer komplexa resonemang avfärdas.

– Deras sätt att resonera etiskt är ofta underutvecklat och vetenskaplig kunskap rörs ihop med moraliska värderingar. Det är jätteviktigt att komma bort från att sammanblanda resonemang kring sant och falskt med resonemang kring gott och ont, säger Andreas Önnerfors.

Samtidigt finns en gräns för hur långt man kan nå. Den som ifrågasätter en konspirationsteori uppfattas ofta som delaktig i den, enligt Önnerfors.

Andreas Swedberg

Relaterat
TIME Magazine: Trump hade rätt – valet var riggat av en global maktkartell


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021