NB Nyhetsbyrån

Kroatien är ett härligt vinland!

E5A70B8B-F14B-4EFF-9628-6A7540E9896D

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-06-03

I veckan som gick hade Kroatien sin nationaldag och det bjöds på många specialiteter ombord på en ångbåt på Stockholms redd. Jag var där och provade ett par goda viner, som faktiskt finns på Systembolaget.

Kroatien är ett land man gärna förknippar med sol och bad och även med fin jakt. Jag är ingen utpräglad sol-och-badare men jag jagar gärna och jag dricker vin med stor förtjusning. Det gjorde jag i Kroatien. Besökte anrika Vina Belje i nordöstra delen av landet.

Ombord i måndags bjöds andra drycker och eftersom just kroatiska viner inte är så vanliga i Sverige var det kul att hitta bland dem och notera att de finns på Systembolaget.

Det vita Graševina – lättdrucket och fruktigt – kan med fördel drickas till fisk och lättare kött. Det går även att smutta på som det är. Jag skulle definitivt testa det till fisk. Inte dyrt: 79 kronor. Nummer 6405 på bolaget.

”The Dalmatian Dog” är en fin ”hund” som kan föra sig till till en bra middag. Tyvärr var det litet kallt vid serveringen. Det är inte bra. Men efter en stund fick det rätt temperatur. Gott till litet småplock av kött. Finns också på Systembolaget för 120 kronor. Nummer 2097.

Kroatien har bra viner men är ännu ganska okänt i Sverige som vinland. Framför allt längs Donau – gränsflod mot Serbien – växer de goda druvorna. Jag tycker att landet är värt en resa för dem som vill testa litet av varje.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021