Norrköping - en gång i tiden Sveriges viktigaste industristad och periodvis även residensstad för svenska kungligheter - har genom vår historia ofta besökts av svenska kungar och drottningar. Två av dem har haft litet extra speciell betydelse för staden: Karl IX och Gustav IV Adolf.
När Karl IX kom till Norrköping 1604 för att hålla riksdag var han fortfarande riksföreståndare och hade några år tidigare jagat den katolske brorsonen Sigismund ur riket. Karl, Gustav Vasas yngste son, hade makten och valdes till kung vid mötet i Norrköping detta år.
Olyckligtvis brann även Vasaborgen Norrköpingshus, som låg på nuvarande Tyska torget, ned i samband med kungabesöket 1604. Men Karl utsågs i alla fall till kung vid riksdagen i Norrköping och kröntes sedermera 1607.
Barnbarnet drottning Kristina gav några decennier senare namn åt Drottninggatan i staden och kronprinsen Gustav (III) och hans två bröder Karl och Fredrik Adolf, som alla besökte Norrköping vid en riksdag 1769, har givit namn åt Tre Prinsars Gränd, som officiellt fick namnet stadfäst så sent som på 1950-talet.
Gustav IV Adolf var knappt 14 år när han fick efterträda sin mördade far på tronen och vid riksdagen i Norrköping år 1800, det enda mötet med ständerna som inkallades under hans regering, kröntes han tillsammans med sin drottning. Det skedde den 3 april och ärkebiskopen Uno von Troil förrättade det hela. I dagarna 225 år sedan.
Kröningen sägs ha varit en rätt platt tillställning och ägde rum utan pompa och ståt, som annars var brukligt. "Varken lokal eller något yttre bidrog att giva ceremonien den glans, en sådan bör äga. Konungen bodde i ett trähus, kyrkan var liten och oansenlig, vädret förfärligt: det regnade hela dagen, som om himmelen varit öppen". Så skrev en åskådare.
Kröningen ägde rum i stadskyrkan S:t Olai och man har även vävt in ett antal järtecken i händelseförloppet som, menade man, skulle ha kunnat förebåda kungens olyckliga regeringstid. Gustav IV Adolf förlorade ju så småningom Finland 1809 och avsattes till förmån för sin farbror Karl (XIII).
På senare år menar en del forskare, att de olyckliga omständigheter som radas upp runt kungens kröning kan vara efterhandskonstruktioner med tanke på den avsatte monarken och hans vidare öden. Han dog utfattig och ensam på ett värdshus i S:t Gallen i Schweiz 1837.
Men i Norrköping är Gustav Adolfs Plan uppkallad efter honom. I Malmö, där han residerade under kriget mot Napoleon, har både han och drottningen fått torg uppkallade efter sig. Och orterna Fredrika, Dorotea och Vilhelmina i det dåvarande riket är namngivna efter den i Norrköping krönta drottningen. Så helt glömda är inte kungapare.
Christopher Jarnvall