Låg försvarsvilja bland invandrare
Mer än hälften, 53 procent, av ungdomar med icke-nordisk bakgrund vill inte göra värnplikt, rapporterar SVT. I landet i helhet är det endast 38 procent som svarar så, vilket tyder på stora skillnader mellan svenskars och invandrares försvarsvilja av Sverige. Plikt- och prövningsverket tror det har att göra med “dåliga erfarenheter” i hemländerna när det kommer till militärtjänstgöring.
I SVT:s reportage demonstreras skillnaderna mellan svenskars och invandrares försvarsvilja av landet genom en jämförelse mellan Danderyds och Södertäljes kommuner. I Danderyd med sina 32 712 invånare mönstrade 172 personer, medan Södertälje med sina 102 426 invånare tillförde nästan lika många, 183 personer, till mönstringen. Enligt SCB ligger den utrikesfödda befolkningen i Danderyd på 17,6 procent, medan den i Södertälje ligger på 43,3 procent, en av de högsta i landet.
Mönstringsunderlaget skickas ut till alla medborgare i landet året de fyller 18, vilket innebär att personer födda 2005 nu står på tur för att göra lumpen.
Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, tror att huruvida man har erfarenhet av svensk värnplikt i familjen påverkar om man väljer att skicka in sitt mönstringsunderlag eller inte.
– Föräldrarnas åsikt kan vara avgörande, helt klart. Därför är det så viktigt att också föräldrarna har kunskap, säger hon till SVT.
Att vägra skicka in sitt mönstringsunderlag eller att vägra dyka upp på mönstring när man är kallad är ett brott mot den så kallade totalförsvarslagen, med böter i straffskalan.