Gå till innehåll

Lamottes straff skärps – Dubbelt skadestånd till Näthatsgranskaren

Joakim Lamotte. Foto: Riks

Frilansjournalisten Joakim Lamotte dömdes i december förra året i tingsrätten för grovt förtal av Tomas Åberg, den så kallade Näthatsgranskaren. Nu har Hovrätten för Västra Sverige skärpt straffet för Lamotte, som utöver en villkorlig dom nu också fått sitt skadestånd till Åberg fördubblat, uppmärksammar Nyheter Idag.

Totalt ska Lamotte betala 40 000 kronor i skadestånd till Åberg för att vid upprepade tillfällen bland annat ha påpekat att han är en dömd djurplågare och ha kallat honom en “fullblodsmytoman”. Han ska dessutom stå för Åbergs rättegångskostnader på närmare 300 000 kronor.

Lamotte skriver på Facebook att domen mot honom var väntad. Han kritiserar också den svenska förtalslagen, där man kan bli dömd oavsett sakpåståendets sanningshalt.
“Min bedömning är att lagen måste göras om. Om detta varit i våra grannländer hade jag friats eftersom man där tar hänsyn till vad som är sant. Men här i Sverige förbjöd hovrätten mig att presentera det som kallas sanningsbevisning. Jag fick alltså aldrig lägga fram alla hundratals sidor med information som bevisar vad Tomas Åberg haft för sig genom åren. Det är stor skandal”, skriver han på sin Facebooksida.

Tomas Åberg är en vänsteraktivist som under den så kallade ideella föreningen Näthatsgranskaren polisanmäler personer på sociala medier som uttrycker sig invandringskritiskt eller så kallat främlingsfientligt. Åberg fick mellan 2017 och 2020 statligt bidrag för sin verksamhet, och har bland annat fått debattörerna Jan Sjunnesson och Hanif Bali utredda för brottet hets mot folkgrupp.

Trots att han i någon mån varit en statligt stödd aktör och haft stort inflytande över enskildas yttrandefrihet på internet, så bedömde både Göteborgs tingsrätt och Västra Sveriges hovrätt att Tomas Åberg inte kan ”jämställas med t.ex. ledande politiker, för vilka det kan vara berättigat med en närgången granskning”. Därför förblir det olagligt att belysa hans brottsliga förflutna på det sätt som Lamotte gjorde.

Senaste från Nyhetsbyrån