NB Nyhetsbyrån

Liz Truss avlöser Boris Johnson

333A19F5-BF36-4766-9478-FE1D9A04D282

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-09-05

Utrikesminister Liz Truss vann på måndagen en omröstning inom det konservativa partiet om vem som skall efterträda Boris Johnson som premiärminister. Han förlorade i juli ett misstroendevotum i underhuset som resultat av flera skandaler.

Truss, 47, besegrade som väntat Rishi Sunak, som sparkades som finansminister av Johnson kvällen innan han tillkännagav sin avgång 7 juli som Toryledare. Hon väntas formellt ta över från Johnson på tisdagen då hon reser till Drottning Elizabeth på kungliga slottet i Balmoral i Skottland och erbjuder sig att bilda regering. Normalt beviljas en ny premiärminister audience hos drottningen i Buckingham Palace i London, men hon är nu 96 år gammal och vid dålig hälsa.

I ett segertal gav Truss credit till sin motståndare Sunak och förklarade att det varit en tuff kampanj som påvisat bredden och djupet i det konservativa partiet.Debatterna mellan de två kandidaterna till ledarposten hade utvecklats tillnågot som liknade gyttjebrottningoch bland gräsrötterna ropar allt fler att det var förhastat att göra sig av med Boris Johnson. Frågan är om Truss kommer att kunna leda en effektiv regering med så mycket inbördes krypskytte i partileden.

De egna leden i underhuset hade vänt sig emot Johnson och krävt hans avgång till följd avbland annat partygate. Det har stormat rejält kring honom sedandryckesfesten i regeringskansliet på 10 Downing Street mitt under coronapandemin i juni 2020. Folk sade att det gällde en regel för Boris och en annan för resten av medborgarna.Men han fick sitta kvar som premiärminister tills en omröstning hade ägt rum bland de konservativa gräsrötterna som uppgår till närmare 200,000 partimedlemmar.

Men det ryktas enligt The Times att Johnson, 58, tänker göra comeback och kanske försöka utlösa ett misstroendevotum inom Tories i underhuset mot Truss i höst.

Truss behöver allt stöd hon kan få från de egna eftersom hon står inför en rad stora problem, som till exempel stigande energipriser, det fortsatta problemet med migration av illegala invandrare genom Engelska Kanalen, strejkande tågförare, inflation, skatter och krisen i den statliga hälsovården med långa köer.

Rysslands beslut att stänga leveranser av naturgas via Nord Stream 1 till Västeuropa på obestämd tid berör inte Storbritannien direkt, men landet ingår i den fria europeiska elmarknaden och President Putins åtgärd kan skapa en dominoeffekt här.

Rolf Söderlind


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021