NB Nyhetsbyrån

Massor av whisky!

036F1537-81BC-4A2C-875F-52B9A98FA869

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-11-05

”Massor av whisky” (originalet heter ”Whisky Galore”) är en brittisk kriminalkomedi från 1949, som förstås utspelar sig i Skottland. Det skotska kungariket är ett paradis för den som gillar ”livets vatten”, för det är vad whisky betyder. Passar en kulen fredag i Allhelgonatider…

Riktig whisky hittar vi i Skottland och Kanada – och förstås på Irland. Men där heter drycken ”whiskey”. Man kan få den som ”blended” eller ”single malt”. Och man kan förstås dissekera drycken ännu mer. Det finns många whisky-vänner som kan i stort sett allt om sina favoriter.

Här tänkte jag inte göra så mycket mer än presentera några av mina favoriter.

Just nu sitter jag med en tolvårig Delware’s i glaset och smuttar. Det är en god ”blended” – alltså en blandning mellan mältat korn (korn som fått gro) och säd. Vill man däremot ha en riktigt fin whisky kan man leta efter en single malt,. Det är en maltwhisky som kommer från ett enda destilleri. De brukar vara härliga och det finns mängder av goda sorter bara på Systembolaget.

Mina favoriter: Johnny Walker Black Label (blended) är definitivt en favvo! Macallan (single malt) eller Glenmorangie (single malt). Riktigt, riktigt bra! Lagavulin (single malt) om man gillar rökig dryck! Som snacks kanske litet rökt kött!

Just nu kan jag faktiskt rekommendera en annan fin och mycket prisvärd single malt: Tamnavulin, som finns på Systembolaget (nummer 547). Den kostar 299 kronor, vilket faktiskt är ett riktigt bra pris.

Jodå, min Delwar’s är också fin. Köpte den litet apropå på Linateflygplatsen i Milano för någon månad sedan. Taxfree är ju alltid taxfree – även om det är inom EU, så det blir ju inte taxfree. Men då vi talar om sprit ofta billigare än på Systembolaget.

Skäl och trevlig fredagkväll!

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021