NB Nyhetsbyrån

Misstroendevotum mot Boris Johnson

5F3148C2-52F6-4194-81F3-C541488EE740

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-06-06

Den brittiska premiärministern Boris Johnson riskerar att fällas i ett misstroendevotumidag måndag för sin roll i partygate där dryckesfester ägde rum i 10 Downing Street mitt under pandemin när stränga regler gällde för sammankomster, särskilt  inomhus.

BBC rapporterar att minst 54 konservativa parlamentsledamöter brevledes kräver att ett misstroendevotum hålls, vilket är tillräckligt för att det skall äga rum och det sker ikväll efter en debatt i underhuset.För att fälla Johnson krävs att minst 180 konservativa ledamöter röstar emot honom.

”Om han förlorar avgår han som premiärminister,” skriver BBC.

Premiärministerns kansli skriver enligt BBC att Johnson välkomnar detta tillfälle att förklara sig inför parlamentet.Kvällens omröstning blir ”en chans att avsluta spekulationer som pågått i månader och tillåta att regeringen drar ett streck (under affären)och går vidare.”

Johnson ses alltmer som en belastning i partikretsar på grund av partygate. Den 23 juni äger två fyllnadsval rum ochopinionsmätningar visar enligt The Times att Tories kommer att förlora stort till Labour på grund av skandalen.

Johnson dömdes till symboliska 50 pund i böter i april för brott mot lockdownreglerna efter att bland annat ha bevistaten födelsedagsfest till sin ära i 10 Downing Street 19 juni 2020. Han blev därmed den första sittande brittiska premiärministern som råkat i klammeri med rättvisan, men inget misstroendevotum ägde rum för allas ögon var på kriget i Ukraina.Johnson och många av hans rådgivare bötfälldes som resultat av en polisutredning.

Men för två veckor sedan släpptes statsutredaren Sue Grays detaljerade chockrapport. The Times hävdar att Johnson försökte hindra Gray från att ge ut rapporten. Den talar om fyllefester i 10 Downing Street mitt under lockdown, en tjänsteman söp sig så full att han spydde och Torymedlemmar uppträde hånfullt mot städpersonalen i regeringskansliet.

Premiärministern levde upp till sitt rykte som pajas genom att skåla med rådgivare samtidigt som han spexade och flaxade upp och ned med armarna. Pinsamma foton tagna vid privata fester i 10 Downing Street (se exempel i The Times) fylldetidningarna. Johnson, som länge blånekat till att några oegentligheter förekommit, har efter hand bett om ursäkt många gånger i underhuset medan Labouroppositionen krävt hans avgång.

Den charmiga men omstridda politikern med den blonda kalufsen fick i uppdrag av Drottning Elizabeth att bilda ny regering 2019 efter Theresa Mays avgång. Han drev sedan igenom Brexit, Storbritanniens utträde ur EU under stora applåder. Han fixade något som Theresa May inte hade klarat av efter folkomröstningen om EU 2016.

Men Johnson, 57,  utbildad vid Eton och Oxford, har genom åren fått sparken från två anställningar på grund av att han ertappats med lögn, bland annat för en rikstidning. Han är för övrigt kontroversiell på grund av sina ibland politiskt inkorrekta uttalanden.

Hans uppenbara nonchalans i samband med pandemin är emellertid av reaktionerna att döma ingenting väljarna förlåter honom i en handvändning. Premiärministern festade medan nationen höll sig till de lockdownregler han själv hade infört. Massor av medborgare undvek att besöka anhöriga för att förbli laglydiga.

Storbritannien firade under det gångna veckoslutetdrottningens 70 år på tronen, the Platinum Jubilee, och i fredags ägde en tacksägelsegudstjänst rum i St Paul’s Cathedral i London. Johnson blev utbuad av folkmassan utanför kyrkan när han gick uppför trapporna med sin hustru,Carrie. När han satt där i bänkraden begravde han sitt huvud i högra handen.Detta borde ha varit hans folkmassa, en grupp patriotiska flaggviftande undersåtar som normalt sätt skulle vara redo att förlåta premiärministern hans brister. ”Boris är ju Boris.”

Men inte denna gång. Vi får se vad hans eget parti säger.

Rolf Söderlind


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021