NB Nyhetsbyrån

Mordförsök med religiösa motiv i Sandviken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fredrik Antonsson

- Publicerad 2018-07-19

En 21-årig man med somaliskt medborgarskap har dömts för ett brutalt knivöverfall i centrala Sandviken. En man överfölls med kniv utanför en närbutik, och gärningsmannen skrek ”Allahu Akbar” flera gånger under överfallet. Offret vid flera knivskador i ansiktet, samt avvärjningsskador på händerna. Efter överfallet flydde gärningsmannen till moskén i Sandviken, där polis kunde gripa honom under stort tumult.

En man boende i Sandviken lämnade en närbutik i de centrala delarna av staden när han överfölls av en knivbeväpnad man. Mannen fick flera knivhugg i ansiktet, och även avvärjningsskador på händerna. Gärningsmannen flydde när vittnen ingrep, bara för att vända och fråga om offret var muslim. Offret svarade då ja, trots att han betraktar sig som icke troende. Gärningsmannen flydde då till moskén i Sandviken.

Ett vittne följde efter gärningsmannen men lyckades inte ta sig in i moskén. En polispatrull tog sig in i moskén, där de grep gärningsmannen. I ett av de första polisförhören skall den 21-årige somaliern ha motiverat sitt knivöverfall med att det var någonting som gud beordrade honom att göra det och att han har blivit hitskickad av gud att göra så här, i kampen mot de otrogna.

Gärningsmannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen visar att gärningsmannen har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Man konstaterar även att gärningsmannen fortfarande lider av en sådan störning i form av varaktig psykossjukdom. Gärningsmannen dömdes för försök till mord, våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman samt skadegörelse.

När polisen grep den 21-årige somaliern i Sandvikens moské bjöd gärningsmannen stort motstånd. Bland annat bet han den ena polisen i handen. Vid ett annat tillfälle sparkade gärningsmannen sönder en ruta på polisbilen.

Enligt domen från Gävle Tingsrätt skall mannen efter sin vårdtid utvisas till Somalia. Den 21-årige mannen förbjuds att återvända till Sverige på livstid.

Fredrik Antonsson


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021