NB Nyhetsbyrån

Myten om invandringens vinster

F476F2BA-9AA8-493B-8CC5-5F31A89C580D

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-05-31

Nehej, det blev ingen vinst… Invandringen till värmländska Filipstad blev snarast en ekonomisk katastrof för kommunen och pengarna från det tvååriga etableringsstödet är slut. För länge sedan. Men hör ni, politikerna lovade ju att det skulle bli vinst. Eller åtminstone: Vinsten kommer senare… Varför blev det så fel?

”Kommundirektören i Filipstad menar att den tvååriga statliga etableringsersättningen måste förlängas till minst – håll i er – tio år för att för att täcka kommunens kostnader för bland annat försörjningsstöd, som är en av de allra högsta i landet i förhållande till folkmängden”. Det kunde vi höra på SVT.

Kommundirektören Hannes Fellsman vill inte höra talas om tillfälliga tillskott – man vill ha statliga pengar kontinuerligt i tio år. Det är den tid det tar att få medborgarna i egen försörjning, menar han. Man kan undra om han inte är alltför optimistisk. Med tanke på att vissa av eleverna på svenskundervisningen tydligen har varit här sedan 2015 och knappt talar begriplig svenska efter sex, sju år är det frågan om tio år räcker för att få även dem i arbete.

Ja, vackra lilla Filipstad i fagra Värmland har det inte lätt med sina invånare. Det blev helt enkelt inte så bra när man tog emot alla som kom framför allt med migrationsvågen 2015. En hel del var analfabeter redan hemma i Afrika uppenbarligen, så hur skall man kunna begära att de skall jobba från dag ett i Sverige?!

Jodå, vi är övertygade om att en hel del verkligen försöker och säkert lyckas också. Men vi måste faktiskt se sanningen i vitögat: Massinvandringen blev ingen vinstmaskin. Den är en belastning för oss alla skattebetalare. Det funkar helt enkelt inte som det nu ser ut i Filipstad och många andra kommuner. Kostnaderna för kommunens skattebetalare skenar.

Nu vill man fylla på med statliga skattepengar som gör att vi alla som betalar skatt också skall vara med och betala Filipstads nota. Precis som vi redan betalar för Malmö och alla andra svenska kommuner som har gått på myten om den lönsamma massinvandringen.

Jodå, det behövs säkerligen arbetskraft i Filipstad och på många andra håll i Sverige. Problemet är bara att svenska jobb ofta kräver ett visst mått av förkunskaper. Och i vart fall måste man kunna läsa och skriva. Helst då också på svenska… Många gick på den vänsterpolitiska myten om invandringens vinster 2015. Det blev inte bra, helt enkelt. Och nu kommer nödropen från kommundirektörerna som skall få budgeten att gå ihop: Hjälp!!!

Hade Filipstad varit ett företag, hade det kånkat för länge sedan. Och vi – alla vi som lyssnade på vänstern och finliberalerna – vi blev lurade. Totallurade. Fråga kommundirektör Fellsman i Filipstad. Han vet.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021