Gå till innehåll

Nationalekonomen: “Grönt stål” en bubbla – Leder till fler utsläpp

Nationalekonomen Magnus Henrekson. Foto: Världen Idag/Getty Images

Investeringarna i så kallat “grönt stål”, som hyllats av det politiska etablissemanget som ett svenskt så kallat klimatsmart underverk, är enormt riskfyllda och kommer att skada samhället.
Detta säger nationalekonomen Magnus Henrekson i en intervju med Svenska Dagbladet.
“Historien är full av storskaliga projekt eller framgångsrika börsbolag som har hyllats för att kort därefter vara uträknade”, säger han om företagen H2 Green Steel och Hybrit.

"Grönt stål", ibland kallat vätgasstål, använder vätgas i reduceringsprocessen av järn istället för kol, för att minska koldioxidutsläppen.

SvD konstaterar att Magnus Henrekson har bedrivit en intensiv opinionsbildning mot detta klimatprojekt, som kraftigt subventioneras av staten under förevändningen att det är en nödvändighet inför framtiden. I elva olika debattartiklar de senaste två åren belyser han bland annat att det går åt så mycket mer energi att tillverka grönt stål än vanligt stål, att den så kallade klimatpåverkan rent av ökar.

Trots att det finns massor med statliga aktörer inblandade i investeringarna i den påstått gröna ståltillverkningen, som bland annat involverat den profilerade riskkapitalisten Harald Mix, säger Henrekson att han kämpat i uppförsbacke med att nå ut med sin kritik mot det dyra projektet.

“I det här fallet har vi inte fått gehör från delar av mainstreammedia som DN, SVT och Sveriges Radio”, säger nationalekonomen. Han menar också att han fått massor med stöd från personer i näringslivet och forskarvärlden för sitt “korståg” mot det politiskt korrekta stålet, men att de oftast väljer att inte gå ut offentligt med sitt egna motstånd. Enligt Henrekson handlar det om en konsensuskultur inom den svenska företagsvärlden, där man är rädd för att kritisera andras projekt.

“Men jag kan inte sitta tyst här. Det är sådana uppenbara risker. Men istället för att diskutera de riskerna framställs både H2 Green Steel och Hybrit som något slags absolut gott. Och att vi nästan går under om vi inte genomför detta. Det är absurt”, säger han.

“Miljönationalism”
H2 Green Steels vd Henrik Henriksson säger till SvD att han ser inflödet av pengar från staten och riskkapitalister till företaget som en bekräftelse på deras långvarighet. Han menar också att det finns ett energiöverskott i Norrland, som borde sättas till nytta för att “ställa om” stålproduktionen snarare än att exporteras till EU, som är fallet idag. Även statliga Vattenfall instämmer, som kallar idén att inte genomföra storsatsningen på grönt stål för “absurd”.

Magnus Henrekson menar å sin sida att svenskt energiöverskott från norrländsk vattenkraft kan användas i EU för att ersätta el från kolkraft, och att ett energiintensivt stålverk i Norrland därför skulle få en negativ så kallad klimatpåverkan. En i realiteten ineffektiv energikonsumtion som bara är “miljönationalism”, skrev Henrekson 2021.

“Sverige kan kanske framstå som duktigt i en internationell jämförelse och de inblandade företagen får en massa beröm, men för klimatet vore det betydligt bättre att låta bli”, sa hans meddebattör Christian Sandström till SvD samma år.

Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig

Senaste från Nyhetsbyrån