NB Nyhetsbyrån

Nobelstiftelsen – ingen nobel stiftelse

42225E5A-2ABC-4864-BCAB-92C83877E820

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-10-25

Även i år nobbar Nobelstiftelsen och dess VD Vidar Helgesen Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Har är inte bjuden. Det har han aldrig varit, trots att det alltid har varit kutym att bjuda in partiledarna – även för Vänsterpartiet (kommunisterna). Låt vara att Åkesson sannolikt inte är intresserad.

Nu börjar detta slå tillbaka mot Nobelstiftelsen. Allt fler ifrågasätter det rimliga i att rata en demokratiskt vald riksdagsledamot och partiledare, som från i år dessutom är med och utgör regeringsunderlag. Men Nobelstiftelsen tycks vilja vara konsekvent i sin vägran, trots att den känns förlegad.

Stiftelsen är privat och har förstås rätt att bjuda in eller nobba vem den vill. Men denna utdragna mobbing av vad som numera är Sveriges näst största parti är måhända konsekvent, men ingen PR-mässig vinnare i längden även om den kanske applåderas av en del vänsterfolk på parnassen.

När en världsberömd institution bär sig åt som en skock barnungar i sandlådan och verkar styras av aktivister, då finns det anledning att ifrågasätta den. Vem blir först bland partiledarna med att rata sin egen inbjudan, stanna hemma och konstatera: ”Je suis Jimmie”?

Visst: Nobelpriset ger en del glans åt Sverige, även om litteraturpriset numera mest kan anses vara en parodi. Men Nobelstiftelsen framstår inte som en nobel stiftelse. Dess ledning och styrelse borde skämmas.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021