NB Nyhetsbyrån

Nu är britternas nye kung utropad: ”God save the King!”

3A0EC326-D9E0-4081-8F0D-C41EB73C936D

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-09-10

Kung Charles III utropades formellt till Storbritanniens nya monark vid en ceremoni på lördagen i St James Palace, hans residens i London. Tillkännagivandet av The Accession Council, trontillträdesrådet, gjordes på balkongen vid Friary Court inför ett tusental åskådare till trumpetstötar och kanonsaluter med typisk engelsk pomp and circumstance.

God save the king, ropades det i folkmassan.

Proklamationen, som är den första i sitt slag sedan 1952Drottning Elizabeth tillträdde tronen, är enbart formell då Charles tog över tronen direkt efter sin mammasdöd på torsdagen på slottet Balmoral, hennes residens i Skottland.

Det var första gången som denna ceremoni direktsändes på BBC-TV, men det har sin förklaring eftersom det knappast fanns någon television värd namnet när drottningen tillträdde för 70 år sedan.

I ett kort tal inför rådet hyllade den 73 år gamla kungen sin mamma och tillägnade resten av sitt liv åt att tjäna Storbritannien som monark, något som hans mamma också tillkännagav när hon blev drottning.

Kung Charles gjorde snabbt klart att han tänker vara en monark av folket när han på fredagen anlände till Buckingham Palace med Drottning Camilla. Det kungliga paret steg ur sin limousin vid grindarna och Charles gick över till folkmassan och skakade hand med sina undersåtar genom avspärrningarna. En kvinna kysste honom på kinden.

Samtidigt hyllade allmänheten drottningen genom att lägga blommor utanför Balmoral och Buckingham Palace. Scenerna påminde om när Diana, Charles första hustru, begravdes efter sin död 1997. Premier League inställde alla fotbollsmatcher detta veckoslut somen tribut till drottningen.Kulturevenemang som The Agatha Christie Festival i Torquay, Devon, som började på lördagen, tilläts äga rum mot att man visade den djupaste respekt för den avlidna monarken genom att undvika alltför munter verksamhet.

Som Prins av Wales var Charles frispråkig i frågor som miljön och arkitektur men han förväntas tona ned den sidan av sig själv nu när han är statsöverhuvud. Drottningen var känd för sin integritet och officiella neutralitet i samhälliga frågor. Hon såg 15 premiärministrar kommaoch gå, från Winston Churchill till nuvarande premiärministern Liz Truss, som så sent som i måndags fick träffa drottningen i en audiens på Balmoralför att få bekräftat att hon tagit över från Boris Johnson.

Vanligtvis söker blivande premiärministrar audiens hos drottningen på Buckingham Palace och måndagen var första gången som den ägde rum på Balmoral. Plikttrogen som alltid ville drottningen utföra dennauppgift, men hon var för skröplig för att kunna ta sig hela vägen till London.

Elizabeths absoluta integritet innebar även att varje premiärminister som kom till henne för att få råd i någon fråga kunde vara säker på att samtalet stannade dem emellan. Inget slank ut till pressen från Buckingham Palace.

Truss lovordade drottningens livsgärning och sade att hon var ”klippan på vilken det moderna Storbritannien byggdes.”

Hyllningar och kondoleanser strömmade in från hela världen med anledning av drottningens död. Kanske något oväntat bidrog även President Vladimir Putin till hyllningskören. Den ryska ledaren erbjöd sina kondoleanser till Kung Charles och skrev att drottningen ”med all rätt åtnjöt sina undersåtars kärlek och respekt,samt hade även auktoritet internationellt.”

President Joe Biden deklarerade att drottningen var ”mer än en monark. Hon definierade en era.”

Elizabeth förväntas jordfästas vid en statsbegravning måndagen den 19 september i Westminster Abbey, närmare bestämt i Kung George VI’s minneskapell och intill sin framlidne make Prins Philip. Hans kvarlevor kommer att flyttas från sin nuvarande platsi The Royal Vault, det Kungliga Valvet. Begravningsdagen har för övrigt förklarats som allmän helgdag, en så kallad Bank Holiday.

När Elizabeth föddes 1926 såg världen helt annorlunda ut. Och det gjorde också det Storbritannien som nu sörjer henne. Monarkin blev hennes arvslott när fadern George VI tog över efter sin abdikerade storebror Edward VIII. Elizabeth tog 1952 över ett imperium som sträckte sig över hela jordklotet. Men sedan slutet av 1960-talet inskränkte sig kungariket till de brittiska öarna och några mindre besittningar vid fjärran kontinenter och Samväldet, ett arv från kolonialtiden. Hon föddes in i en värld och dog i en annan.

The Times skriver i en ledarartikel att drottning Elizabeth II var ett ankare av stabilitet genom 70 år som regent, en period i vilken Storbritannien genomgick enorma förändringar. ”Nationen kommer alltid stå i skuld till henne för hennes värdighet, stoicism och osjälviska plikttrohet.”

Rolf Söderlind


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021