Skillnaden mellan garantipensionen, den pension du får oavsett om du arbetat eller inte, och inkomstpensionen är så låg att det för vissa skulle vara mer värt att vara arbetslös än att jobba, om man vill ha sin ålderdom betalad. Detta på grund av inflationen och hur det svenska pensionssystemet är utformat, visar en granskning som kanalen Riks har gjort.
Garantipensionen utgår från prisbasbeloppet, ett mått för inflationen i Sverige som för närvarande är rekordhögt. På bara tre år har prisbasbeloppet ökat med över 20 procent, från 47 300 kronor 2021 till 57 300 kronor under 2024, uppger Riks. Siffran baseras på inflationen från året innan.
Samtidigt har löneutvecklingen i Sverige inte rört sig i närheten av samma takt som inflationen. När garantipensionen höjs för att skydda den från inflationen har det inneburit att det så kallade respektavståndet — skillnaden mellan garantipensionen och inkomstpensionen — sjunkit, vilket lett till det ironiska förhållandet att garantipensionen kan vara mer lönsam än inkomstpensionen för vissa yrkesgrupper, förklarar Riks.
Utvecklingen uppges särskilt drabba yrkesgrupper som vårdbiträden och serviceyrken inom hotell- och restaurangnäringen.
Över en miljon människor i Sverige har tillgång till garantipensionen. Enligt Riks finns där grupper som sällan eller aldrig har jobbat heltid, har nolltaxerat, eller flyttat till Sverige i relativt hög ålder.
– Har man en medelpension eller under medel, då har man oftast samma pension efter skatt i plånboken, eller lägre, som de som har fullt grundskydd, säger Anna Eriksson, presschef på lobbyorganisationen SPF Seniorerna, till Riks. Enligt henne är det någonstans mellan 40 000 och 100 000 personer i Sverige som får ut en garantipension som överstiger de lägsta inkomstpensionerna.
SPF Seniorerna skriver i ett pressmeddelande att det negativa respektavståndet är “förödande” för pensionssystemets legitimitet, då det kommer tvinga massvis med människor som arbetat hela sina liv att leva på marginalerna som pensionärer.