NB Nyhetsbyrån

Nye energiministern: Svenska elpriser är låga!

61D8F830-9DE0-43A2-8194-1217C74EE922

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-12-27

Den nye socialdemokratiske energiministern Khashayar Farmanbar tycker att svenska elpriser är låga att kärnkraftsförespråkare bedriver ett kulturkrig. Han vill fortsätta marschen in i vindkraftsamhället. Det sade han i en intervju i SvD. Man undrar vilken bubbla den killen lever i…

Kör på med vindkraften – bygg ut, bygg ut! Det blir billigare än kärnkraft! Och sedan börjar han tala om ”livscykler” på de olika energikällorna. Exakt hur han tänker där, är oklart. Ett vindkraftverk håller i cirka 20 år, ett kärnkraftverk i 80. Så det är dessa livscykler vi måste räkna på.

Dessutom producerar vindkraften 20-25 procent av sin teoretiska kapacitet – kärnkraften fungerar fullt ut. Och man måste gödsla miljön med väldiga vindkraftverk om man skall komma upp i samma kapacitet som ett kärnkraftverk. Det är ganska enkelt att ta reda på fakta i målet.

Ändå avfärdar Farmanbar litet överlägset kärnkraftsförespråkarna som antiintellektuella kulturkrigare som tycker en massa utan ”ingenjörsförståelse”.

OK… Farmanbar själv är entreprenör och dataingenjör. Säkert en duktig kille, men vad har han för kapacitet att utvärdera energisystem? Dessutom är han politruk och minister i en S-regering som av ideologiska skäl vill fortsätta marschen in i det osäkra vindkraftsamhället. Men ändå viftar han bort oppositionen som okunnig.

En skrämmande och tramsig von-oben-attityd. Förmodligen är gemene svensk bättre på att göra konsekvensanalyser rörande energisystem än vad Farmanbar är. Spåren förskräcker ju hittills vad det gäller vänsterregeringar. Och framför allt kan vi alla läsa innantill på elräkningen…

Riktigt illa blir det när energiministern börjar tala om att debatten håller på att bli allt ”yxigare” och irrationell. Men ge dig, människa!

Detta kommer att bli en valfråga – garanterat. Och energiminister Farmanbar kommer att få äta upp många av sina nedsättande  begrepp, som han ger uttryck för i sin överlägsna attityd. Sossarna ville väl ha en utbildad kille som energiminister för en gångs skull. Men valet av Khashayar Farmanbar var definitivt inte helt lyckat…

Christopher Jarnvall

Bild: Wikipedia


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021