NB Nyhetsbyrån

Paludan må vara stollig – men budskapet är tydligt!

9A1B8989-45D4-4667-B04B-429EA648EE90

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-05-18

Nu har nyheterna under lång tid toppats av politikern och provokatören Rasmus Paludans koranbränning runt om i Sverige. Samt de muslimska kravaller som ägt rum – oavsett det har eldats böcker eller ej. Visst känns spektaklet sorgligt – men missa inte Paludans egentliga budskap! 

Det är mycket som är tillåtet, men samtidigt olämpligt. Det kan vi enas om. Allt man får göra, måste man faktiskt inte heller göra. Helt klart. Men det är inte, framgår det av vad Paludan säger, syftet med hans aktioner. Han vill inte reta muslimer bara för att jäklas för sakens skull.

På denna sida ogillar vi bokbål och aktioner som avser att såra människor. Men samtidigt är det ibland viktigt att offra något för att vinna något annat. I detta fall kanske det handlar om att folk måste förstå vad Paludans aktioner egentligen rör sig om.

Han vill visa att det finns en stor grupp muslimer som inte accepterar yttrandefriheten. Det har många (ännu) inte förstått. Det behöver man dock göra för att också kunna göra en konsekvensanalys av den svenska migrationspolitik som förs sedan decennier.

Paludans antagande var också riktigt. Mängder av muslimer – även ”snälla” och verserade imamer som aldrig skulle kasta sten på polisen – vill begränsa vår yttrandefrihet. Vissa ställer till upplopp, andra tar det mer civiliserat.

Och alla de som nu jamsar med och tycker att Paludan – för husfridens skull – skall förbjudas att bränna sina koraner, måste också göra klart för sig vad vi skall förbjuda nästa gång någon intressegrupp opponerar sig.

Och den dag militanta muslimer flyttar härifrån och andra muslimer i Sverige slutar bry sig, då är det kanske även tid för Rasmus Paludan att sluta med sina provokationer.

För vi har följt dem på flera platser den senaste månaden och nivån på denna typ av offentliga ”samtal” känns – även under relativt städade former som senaste helgen i Östergötland – minst sagt beklämmande.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021