Peter Springare om gängvåldet: politiska utredningar kontraproduktiva
Visselblåsaren och poliskritikern Peter Springare säger att Sveriges sedvanliga politiska utredningsväsende inte räcker till för att lösa kriminaliteten, som han menar är ett resultat av dålig polisledning. Detta säger han i en längre intervju med Riks. Han föreslår att regeringen istället borde ta en grundlig titt på hur effektivt Polisens arbete är eller inte är, och lösa problem inom organisationen.
Springare tror inte heller att rikspolischefen Anders Thornberg kommer sitta kvar mycket längre till.
– Hans dagar, de måste vara räknade. Det finns inget annat på världskartan, säger han, och menar att justitieminister Gunnar Strömmer (M) annars kommer förlora allt förtroende i sin ministerroll.
Han tror dock att regeringens omdebatterade sänkning av straffmyndighetsåldern från 15 till 12 år kan bidra till lösningar, en åtgärd som andra experter har kritiserat som kontraproduktiv i sig. Att se över lagföringen av ungdomar mellan 15 och 18 år är något som också krävs, anser Springare.
“Politiker kan karaktäriseras som vildhjärnor”
Peter Springare kritiserar även den politiska styrningen av Polisen, som han menar har bidragit till ineffektiviteten. Han exemplifierar med misslyckade satsningar som “Sluta skjut”-kampanjen, som togs fram för att få gängvåldet att minska, som han menar var ett resultat av en “politisk korrekthet” som uppstått efter
att politiker utövat för stor kontroll över polisens arbete. Han tror inte att det är upp till politikerna att styra om polismyndigheten, utan att det måste ske internt.
– Det måste bli back to basics. Ska vi ha poliser som är poliser, eller ska vi ha poliser som är socialarbetare och kuratorer? Vi måste smalna av professionen, sammanfattar Springare sin lösning.