NB Nyhetsbyrån

Polischef: ”Utländska kriminella klaner hotar Sverige”

Polischef säger att utländska klaner hotar Sverige

swedberg

- Publicerad 2020-09-07

– Kriminella klaner hotar den svenska staten. Det sade polischef Linda H Staaf till Aftonbladet.

Vice rikspolischef Mats Löfving sa i ett resonemang om släktbaserade och utländska kriminella nätverk i ekots lördagsintervju att det finns exempel på att ”man tar sig in i det politiska livet och vill ha en roll att spela i den offentliga riktiga styrningen av en kommun eller till och med av Sverige”.

Aftonbladet har fått en kort telefonintervju med Linda H Staaf, polischef på underrättelseavdelningen på polisens nationella operativa avdelning.

– I Sverige har vi en i ett internationellt perspektiv stark tilltro till staten, betydligt större än i de flesta andra länder. Det är mot den bakgrunden resonemanget ska ses.

– Det vi nu pratar om är kriminella släktnätverk som bygger upp alternativa maktstrukturer och inrättar en parallell rättsskipning.

Men vad menade Löfving?

– Jag kan inte gå in i detalj på vilken underrättelseinformation vi har. Men det handlar om att kriminella organisationer skaffar sig möjliggörare inom lokalpolitik och näringsliv.

Vad betyder möjliggörare? Är det personer som själva begår brott eller som tittar åt ett annat håll då olagligheter begås?

– Både och. Det kan vara allt från att skriva osanna intyg på felaktiga grunder till att begå handlingar efter att ha utsatts för hot.

– Det vi ser är att den här kriminaliteten växer sig allt starkare och är systemhotande. Den hotar den svenska staten.

Löfving pratade om personer som visat intresse för styret av Sverige. Har ni indikationer på att någon klan har lyckats infiltrera riksdagen?

– Den risken finns överallt.

Kan de ha nästlat sig in i regeringen?

– Jag svarar inte på den sortens frågor.

Andreas Swedberg

Relaterat
Polischef: ”Vi är för mjuka mot terroristerna”


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021