Regeringen vill “motarbeta islamofobi” – Nekar till att “inskränka yttrandefriheten”
– Det är inte yttrandefriheten som är problemet, det är hat som är problemet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff efter att ha hållit dialogmöte om den så kallade korankrisen med en rad olika muslimska samfund.
– Vi var tydliga med att regeringen tar starkt avstånd från de provokationer som bland annat inneburit att skrifter som uppfattas som heliga har bränts. Men vi underströk även att regeringen inte avser att inskränka yttrandefriheten, säger socialministern.
Men två meningar senare säger Forssmed att han tar till vara på de kränkta muslimers känsla av rädsla över att koranen har tillåtits brännas i Sverige.
– Bränning av heliga skrifter har skapat misstro, polarisering, och rädsla hos vuxna och barn som tvingas möta de här manifestationerna och se detta upprepas gång på gång, säger Forssmed, och meddelar att han delar de muslimska organisationernas problembild, nämligen att “hatet” mot islam, och så kallad islamofobi, måste motarbetas.
– Man var väldigt tydliga med att yttrandefriheten inte är problemet, utan att det är hat som är problemet, och att det är det som vi tillsammans måste motarbeta på olika sätt.
Forssmed var i allmänhet positiv över de islamiska inspelen på hur regeringen styr Sverige, och säger att de muslimska organisationerna vill se fler möten mellan dem och regeringen i framtiden.
‘Islamofobi’ kontroversiellt begrepp
Begreppet ‘islamofobi’ erkänns idag av flera stater vara myntat av den radikala islamiska organisationen Muslimska brödraskapet, som ett sätt att misstänkliggöra all kritik av islam. Av den anledningen har ordet bland annat slutat användas av Frankrikes regering. Av den svenska regeringen anses begreppet dock fortsatt neutralt.