Rödgröna styret i Göteborg stoppar modernt bygge – Vill bygga klassiskt
S-MP-V-styret i Göteborg har stoppat ett bygge i de centrala delarna av staden, eftersom den planerade byggnaden har en alldeles för modern gestaltning för politikerna, rapporterar Göteborgs-Posten. I vänsterstyrets budget står nämligen att nybyggnationer måste vara av “klassisk, traditionell arkitektur” – en mycket ovanlig byggnadspolitik för en storstad, och särskilt en rödgrönt styrd.
Det är för den så kallade Cirkustomten vid korsningen Södra Vägen-Berzeliigatan som den styrande majoriteten nu har krävt att ett nytt byggnadsförslag tas fram, efter flera turer där ett antal så kallade modernistiska eller postmodernistiska byggnader föreslagits.
Det senaste förslaget kommer från en arkitekturtävling som fastighetsbolaget Serneke utlyste, men kommer trots det nu att skrotas till förmån för ett klassiskt och traditionellt inspirerat byggnadsverk. I tävlingsjuryn ingick bland annat Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö, som nu alltså blir överkörd av politikerna.
“Vi ser att resultatet i det här vinnande förslaget inte stämmer överens med de politiska intentionerna”, säger Göteborgs stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant till GP.
Fastighetsbolaget Sernekes grundare Ola Serneke har dock full förståelse för att politikerna vill skrota det modernistiska byggnadsförslaget.
“Det är klart att man får ha respekt för att vi bygger något som ska stå i 100 år”, säger han till GP.
“Det hade varit en sak om vi hade byggt en industrilokal på ett område där det inte finns någon kultur, ingen som passerar förbi, men det här är ändå en fastighet som miljontals människor kommer passera varje år.”
S: “Folket ska bestämma – inte någon expert”
Göteborg sticker ut bland svenska kommuner med sin bestämda klassiska arkitekturpolitik. Socialdemokraterna i staden har aktivt tagit strid mot modernistiska byggnationer, och vid tillfällen krokat arm med bland annat Sverigedemokraterna för att stoppa bland annat ett bygge av en “ganska fyrkantig låda” vid Götaplatsen, som partiet kallade huset. Den gången fick Socialdemokraterna stark kritik från stadsarkitekten Björn Siesjö.
“Då börjar man undra hur det är med andra kultur- och konstyttringar, som bildkonsten och litteraturen. Det här är någon slags totalitär ryggmärgsreflex”, klagade den högavlönade arkitekten till GP.
– Det kan vara så att det faktiskt är göteborgarna som ska bestämma hur deras stad ska se ut – inte någon expert. Oavsett hur mycket högskolepoäng man har, förklarade S-kommunalrådet Johannes Hulter till SVT i samband med denna skandal. Han menar att klassisk arkitektur är mer uppskattad av folket, och att det är politikernas uppgift att stoppa fula byggnationer.