NB Nyhetsbyrån

S värvar väljare via tolk

F3F6DCE9-90AF-4D3B-9A19-CE98175BB2EB

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-05-17

I Linköping värvar Socialdemokraterna röster i problemområdet Skäggetorp bland invandrare som inte förstår svenska. Partiets toppnamn i Linköping Niklas Nåbo och Kristina Edlund skriver att de – via tolk – berättade om hur Socialdemokraterna vill skapa ett ”bättre, starkare och tryggare Linköping för alla”.

Detta i ett Skäggetorp som för bara några veckor sedan skakades av korankravaller, resultatet av det splittrade och segregerade samhälle just Socialdemokraterna har skapat. Niklas Nåbo tyckte att det blev ”ett bra samtal”. Det skriver han på Facebook.

Men eftersom det tydligen var en tolk med som hela tiden översatte, kan det ju finnas en risk att det skedde en del felöversättningar – liknande dem som har uppdagats på senare tid på Sveriges Radios olika utländska sändningar.

Och frågan är, vilket Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jonas Andersson från Linköping påpekade på Twitter, hur man kan tillgodogöra sig korrekt information inför valet, om man måste ha tolk för att förstå vad som sägs… Ja, bör man ens vara med och besluta kring – i det här fallet Linköpings – framtid om man inte kan svenska?

Och är det rimligt att Socialdemokraterna driver en valkampanj med potentiella väljare som inte förstår svenska? Och kanske viktigast av allt efter kravallerna i just Skäggetorp: Har Socialdemokraterna – via tolk – också förklarat hur yttrandefriheten i Sverige ser ut? Att man får bränna sina egna böcker, om man så önskar?

Vi sökt Socialdemokraternas toppnamn Kristina Edlund i Linköping. Hon svarade inte. Vi sökte också Niklas Nåbo, Socialdemokraten som hade skrivit om mötet i Skäggetorp och även han är ett toppnamn i partiet. Han ville inte säga någonting om mötet.

Socialdemokraterna verkar inte särskilt benägna att svara på frågor kring sin valkampanj – via tolk – i Skäggetorp. Så vi får väl nöja oss med att konstatera, att Socialdemokraterna i stort sett gör vad som helst för att få upp opinionssiffrorna.

Christopher Jarnvall

Bild: Facebook


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021