Efter att ha utvärderat den konkreta hotbilden mot Sverige kommer terrorhotnivån mot landet höjas till en fyra av fem, från att ha legat på en trea i flera år. Detta meddelar Säpo på en presskonferens idag. Senast den låg på fyra var i kölvattnet av attackerna i Paris i november 2015, då den höjdes för att sedan sänkas tillbaka till tre i mars 2016.
Nivå fyra i skalan innebär ett “högt hot” från terrorister, medan nivå tre innebar ett "förhöjt hot”.
– Bedömningen som ligger som grund för beslutet är att Säkerhetspolisen kan konstatera att vi befinner oss i ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige. Och att detta hot kommer att bestå under en längre tid, säger Säpochefen Charlotte von Essen. Anledningen är att Sverige har gått från att betrakta som ett legitimt till ett prioriterat mål för islamisk terrorism, förklarar hon.
Ahn-Za Hagström, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), säger att Sverige i islamisk terrorpropaganda inte längre pekas ut som en del av västvärlden, som många extrema islamiska rörelser länge bedrivit ett så kallat helig krig mot, utan pekas ut som ett särskilt mål på grund av “upplevda kränkningar” av den islamiska religionen och heliga skrifter.
Charlotte von Essen passar på presskonferensen också på att påminna om det som Säpo bedömer vara ett högerextremt terrorhot mot Sverige. Hon utvecklar dock inte vad Säpo menar att detta hot består av.
Enligt Säpo finns det också en koppling mellan den ökade hotbilden mot Sverige och Rysslands krig i Ukraina, säger von Essen. Hon menar att vissa stater underblåser Sverigefientliga narrativ “för egna syften”, och hänvisar till olika så kallade desinformationskampanjer som kan spåras till aktörer utanför Sverige.