NB Nyhetsbyrån

Saudiska kungahuset sponsrar skola i Stockholm

isabelle

- Publicerad 2019-12-18

International Cordoba School i Stockholmsförorten Akalla är en religiös friskola med muslimsk inriktning. Nu kan Nyhetsbyrån avslöja att skolan har kopplingar till en stiftelse som finansieras av det saudiska kungahuset.

International Cordoba School i Akallas företagsområde.

Den religiösa muslimska friskolan International Cordoba School är belägen i ett företagsområde i Akalla utanför Stockholm och bedriver utbildning från förskoleklass till och med årskurs nio.

Huvudman för International Cordoba School är Alm Education AB, moderbolaget i en utbildningskoncern som omfattar sammanlagt fyra olika aktiebolag. Ett av dessa bedriver skolverksamheten, ett annat driver en förskola, Mångården, som också den är belägen i Akalla, och så finns det ett tredje bolag som är en kombinerad skolmåltids- och cateringfirma, Saffaa´s. 

Skolan leds av rektor Naima Ström och Ulla Parkkinen VD, vilka båda är medgrundare till skolan och ledamöter i Alm Educations ledningsgrupp.

Skolan samarbetar med en kulturförening som ligger i samma lokaler vid namn Nordic light center. Den ideella kulturföreningen har ett bok- och litteraturprojekt som heter Nordic Kitab.

Nordic Kitab är Skandinaviska stiftelsen för utbildnings webbutik och erbjuder kulturella publikationer med koppling till islam på nordiska språk enligt deras hemsida. 

Dock har webbutiken tillika stiftelsen Skandinaviska stiftelsen för utbildning samma organisationsnummer som Al-Risalah Skandinaviska stiftelse. Al-Risalahstiftelsen är finansierad av saudiska kungahuset och omsatte cirka 52 miljoner kronor 2018 och har drygt 90 anställda. Stiftelsen driver Alsalam skolan i Örebro som kritiserats hårt i en granskningsrapport utförd av Skolinspektionen.

Al-Risalah Skandinaviska stiftelse har även förekommit i Försvarshögskolans rapport ”Mellan salafism och salafistisk jihadism” som skrivits av bland annat Magnus Ranstorp på uppdrag av Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB. Denna stiftelse förespråkar den islamiska grenen wahhabism. Al-Risalah är närbesläktad med den terrorklassade saudiska missionstiftelsen Al Haramain.

Vid ett besök på Cordobaskolan var persiennerna neddragna och i klassrummen återfanns de böcker som är sponsrade av Saudiarabien via stiftelsen. Detta visar med all tydlighet på att skolan är integrerad med den saudifinansierade stiftelsen och dess läromedel.  

Den djupa islamistiska prägeln går igenom hela skolan. Flera i personalen går klädda i täckande dräkter, minst en i personalen bär niqab, något som också är standarddräkt för kvinnor i Saudiarabien.

På skolans Facebooksida avslöjas att skolan haft kontakter med företrädare från The Muslim World League (MWL) vars säte drivs av saudiska missionärer och ligger i Mecka, Saudi Arabien. Den saudiska missionen organiseras av MWL och huvuduppgiften är att sponsra spridningen av den salafistiska islamiska läran över hela världen finansierat med saudiskt kapital. 

På bilden: Ulla Parkkinen, VD för International Cordoba School i Örebro med saudiska missionärer från Muslim World Leauge, MWL.

Nyhetsbyråns granskning visar även att Nordic Light Center under 2014 bjudit in det före detta statsrådet Mehmet Kaplan (MP) som tvingades lämna den rödgröna regeringen 2016 efter att hans samröre med den hårdföra turkiska extremnationalistiska och fascistiska organisationen Grå vargarna vilket avslöjades av Expressen.

SvD har tidigare skrivit om hur saudiska intressen letat sig in i Sverige via Al-Risalah stiftelsen då de rapporterade om den muslimska friskolan Alsalam i Örebro. 

Skolinspektionen gjorde en riktad tillsyn på Cordobaskolan i oktober. Beslutet i rapporten löd ”det har inte framkommit annat än att Alm Education AB uppfyller författningarnas krav när det gäller skolans värdegrundsarbete”.

Isabelle Eriksson
[email protected]  

FAKTA WAHHABISM
Läran är en fundamentalistisk, ultrakonservativ inriktning inom sunniislam och ligger till grund för Saudiarabiens tolkning av Sharia. Anhängarna uppmuntras följa koranen såsom profeten Muhammed gjorde. 


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021