SD: Gör invandrare statslösa – Vill se fler tillfälliga lagar
Sverigedemokraterna vill kunna återkalla medborgarskap för migranter, även om de saknar medborgarskap i något annat land. Det säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson i en stor intervju med Göteborgs-Posten.
Ett exempel Bäckström Johansson ger är angående invandrare som begår “systemhotande” verksamhet i form av terrorism eller grov kriminalitet.
“Då är det inte rimligt att man ska kunna behålla sitt medborgarskap. Vi vill öppna upp för att i sådana fall kunna göra människor statslösa”, säger han till GP.
Tidigare har partiets hållning varit att endast personer med dubbla medborgarskap ska övervägas för åtgärden.
Att kunna göra människor som hotar svenska samhället statslösa, som ofta anses bryta mot så kallade internationella konventioner och så kallade mänskliga rättigheter, är ett förslag som ingår i Sverigedemokraternas nya principprogram. I helgen har Sverigedemokraterna sina landsdagar, där programmet väntas antas.
Bäckström Johansson säger även att partiet är missnöjt med takten i vilken Tidöregeringen arbetar. Han upprepar tidigare sverigedemokratiska krav på att få ingå direkt i nästa regeringsbildning, och menar att hans parti skulle kunna få saker gjorda snabbare.
“Jag tror att det finns delar där man skulle kunna få tillfällig lagstiftning, till exempel på årsbasis. Till dess att man har utrett lagen och kan sätta in justeringar i den tillfälliga. Så gjorde man under pandemin och jag kan inte se varför det inte skulle kunna göras nu”, poängterar han.
Partiledaren Jimmie Åkesson har tidigare menat att till exempel ett tillfälligt stopp för nya medborgarskap inte är möjligt att införa, just med hänvisning till lagstiftningsprocesserna, vilket han konstaterade i en intervju med Riks i juni i år.
Att utfärda tydligare regleringsbrev till myndigheterna är också något som Mattias Bäckström Johansson säger att Sverigedemokraterna skulle göra i regeringsställning.
“Jag ser absolut att det finns myndighetsaktivism på vissa myndigheter. Därför är det viktigt att det finns tydliga regleringsbrev som är formella och som ska hjälpa myndigheterna att ligga i framkant och arbeta proaktivt med det som regeringen och riksdagen fattar beslut om”, fortsätter partisekreteraren.