NB Nyhetsbyrån

Sista jakten för säsongen?

0045633D-BE40-41C3-8CA0-6F336FE014B0

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2023-01-20

Idag var det jakt. Januari ut brukar man ju kunna jaga och dagens jaktresultat blev gott: Kronvilt, rådjur, vildsvin – och en räv. Det blir gott på bordet ( inte räven kanske…) och då behöver man bra viner till.

Smälte sedan dagen i köket hemma med en favorit vid sidan av fredagsdrajjan – gin & tonic! Med gott om is och citron i. Fredagsmyset!

Hjorten får hänga kallt i några dagar, sedan blir den till många läckra middagar. Vin till det? Något kryddigt och mustigt. Hittade ett nytt franskt på Systembolaget, som heter Bonpas Vacqueyras (från 2020). Nummer 95640 för 169 kronor.

Det kommer från Rhônedistriktet, är kryddigt med smak av björnbär, hallon, plommon och tobak. ”Klockan nio” på såväl fyllighet och strävhet som fruktsyra. Vinet skulle kunna ligga i flera år i källaren, men jag tjuvstartade till en bit vilt från frysen. Himmelskt!

”Bonpas” är förkortning för ”Bon Passage”, en fästning som bevakar en flodövergång i distriktet – längs med den medeltida vägen mellan Rom och Avignon, staden där franske kungen höll en egen påve under 1300-talet.

Önskar er en fin fredagkväll! Skål och smaklig spis!

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021