NB Nyhetsbyrån

Skaffar många barn – oroas över trångboddhet och kriminalitet

2EA70A44-4947-48AF-B447-5FCD0E2CEDEF

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2021-12-21

Trångboddheten i Tjärna Ängar i Borlänge är stor. Det är ett problemområde som polisen klassar som högriskområdet på grund av gängkriminaliteten. Sadia Ali bor i en trea med sin stora familj och oroar sig över sina tonåringar som söker sig utomhus. Nu vill hon ha en större bostad. Det rapporterar SR/Godmorgon Världen.

Sadia Ali berättar, på somaliska, att det är för högljutt i bostaden och hon oroar sig för att tonåringarna inte skall kunna läsa läxor så att de kommer in på gymnasiet. Hon vill att kommunen bygger större lägenheter – anpassade till de familjer med många barn som idag bor i Tjärna Ängar.

I en intilliggande trea bor en annan immigrerad familj från Afrikas horn. Modern berättar på sitt hemspråk, att de är tio personer i en trea. De ser risker med att tonåringarna vistas på gatan – de kan dras in i droghandeln. Och familjen efterlyser fritidsgårdar.

Bostadsbolaget har beräknat att lägenheterna i Tjärna Ängar är byggda för ungefär 3.000 personer. Idag bor runt 10.000 personer där. Det centerpartistiska kommunalrådet konstaterar, att det nu kommer människor till Sverige med ”ganska många barn” och det skapar problem.

Sverige är det land i Norden där flest personer bor trångt. Detta enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat. Upp mot 16 procent av befolkningen är trångbodd enligt Eurostats kriterier. Det är mestadels migranter som är födda utanför EU som är trångbodda i Sverige – ungefär en tredjedel.

Reportern tycker att ”det finns ett behov” av större lägenheter och hon undrar varför kommunalrådet inte tycker att det är värt att bygga fler större – trots att de finns familjer med många barn…

Även den somaliska föreningen vill att kommunen bygger större lokaler till dem, eftersom det är så många personer som skall inhysas.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021