Sköt jämnårig i huvudet – Nu döms svensk 16-åring till ungdomsvård
Isak Alexander Brandin, nu 16, avrättade en gängkriminell med invandrarbakgrund i Stockholmsförorten Skogås i januari i år med ett skott i huvudet. Den svenske tonåringen, som var lejd av ett rivalgäng, får påföljden fyra års sluten ungdomsvård, rapporterar Samnytt. Detta trots att straffvärdet ligger på livstids fängelse.
Den mördade gängkriminelle, som ska tillhöra det så kallade Dalennätverket, satt på en sushirestaurang i Skogås i södra Stockholm, när Isak Alexander Brandin metodiskt sköt honom i huvudet med en pistol. Mördaren lämnade därefter platsen med en taxi. Den mördade invandrarpojken ska enligt uppgift ha varit inblandad i skjutningar mot den så kallade Kurdiske rävens nätverk Foxtrot.
Den svenske gängkriminelle tonåringen fick 100 000 kronor i belöning för mordet, vars beställare är en man med somalisk bakgrund som redan sitter fängslad för inblandning i andra mord, skriver Samnytt. Mördaren ska bland annat ha köpt dyra märkeskläder för kontanter på varuhuset NK i Stockholm.
För ung för fängelsestraff
På grund av sin enligt lagen låga ålder dömdes 16-åringen inte till fängelse, utan endast fyra års ungdomsvård. I domen ingår utöver mord även grovt vapenbrott.
Tillsammans med Isak Alexander Brandin dömdes också sex andra gängkriminella för medhjälp till mordet, som allihop till skillnad från den faktiska mördaren har utländsk bakgrund. Alla utom en av dem får också faktiska fängelsestraff, trots att de bara är några år äldre än Isak Alexander Brandin. Fyra andra personer kopplade till mordet frikänns då bevisningen för deras inblandning ansågs bristande.
Från vilken ålder svenska rättsväsendet får döma till fängelse, samt livstids fängelse, har varit en hett debatterad fråga på sistone. Nyligen väckte SD-ledaren Jimmie Åkesson uppmärksamhet när han föreslog att straffåldern skulle sänkas från 15 år till 13 år, och att möjligheten att utdela livstidsstraff också ska gå ner till samma ålder.
Tidöpartierna sjösatte i slutet av september en utredning om så kallade ungdomsfängelser. Detta förväntas dock inte komma på plats förrän 2026.