NB Nyhetsbyrån

Stängd reaktor höjer elpriserna i veckan

2C5D79E2-D569-4BB0-8F85-70254BF99208

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2023-03-09

I veckan har elpriserna åter nått högre höjder än på länge. Orsaken är att det blåser mindre än normalt och vindkraften fungerar inte ordentligt. Vår största kärnreaktor står också stilla. Detta skriver DI/TT.

Lagom till att vi fick mer snö och kyla stiger alltså priset per kilowattimma i hela landet. Detta efter något lägre priser förra veckan och över den gångna helgen. Vår största kärnreaktor – Oskarshamn 3 – står stilla sedan snart en vecka och väntas starta igen i helgen.

I norra Sverige kostade en kilowattimma 135 öre i början av veckan. I södra Sverige – elområde 3 och 4 – var priset per kWh på Nordpool 167 öre.

Ovanpå dessa börspriser skall vi sedan lägga elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift. Det handlar om ungefär 150 öre per kilowattimma, så priset hamnar egentligen runt tre kronor.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021