NB Nyhetsbyrån

Storbritannien: Avtal med Rwanda om illegala migranter

E5E60A68-70B8-44A3-AD10-DA1816E15D53

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-04-14

Den brittiska regeringen tog på torsdagen i med hårdhandskarna mot den illegala smugglingen av migranter från Afrika i småbåtar över Engelska Kanalen. Migranter som går i land på sydkusten kommer att flygas med enkel biljett tillbaka till Afrika – närmare bestämt till Rwanda där deras asylansökningar kommer att behandlas.

Ett avtal med denna effekt undertecknades av den brittiska inrikesministern Priti Patel och hennes motpart från Rwanda, Vincent Biruta.

”Detta innebär att migranter som gör farliga eller illegala resor med småbåtar eller gömda i lastbilar kommer att få sina asylansökningar processade i Rwanda. De som sedan beviljas asyl kommer sedan att få hjälp med att bygga ett nytt och framgångsrikt liv i en av de snabbast växande ekonomierna.” Det förklarade inrikesministeriet i ett uttalande.

Som ett led i detta avtal kommer Storbritannien att investera 120 miljoner pund i Rwandas ekonomiska utveckling och tillväxt. London kommer även att stå för kostnaderna för asylbehandlingen, kost och logi samt integration. Allt detta syftar till att avskräcka lycksökare från att ta sig hela vägen från Afrika till den franska kusten där de råkar i händerna på giriga smugglare för den osäkra överfarten till engelska kusten.

Den brittiska flottan kommer även att med omedelbar verkan ansvara för att stoppa småbåtar i Engelska Kanalen i samarbete med gränspolisen. Smugglare som ertappas kan vänta sig långa fängelsestraff.

Inrikesministern förklarade att den globala migrationskrisen kräver nya lösningar. ”Existerande åtgärder har misslyckats och det finns ingen enkel lösning att tackla dessa problem med. Det är nödvändigt med förändringar eftersom folk dör vid dessa försök att ta
sig till UK illegalt.”

I november förra året drunknade 27 migranter när en gummibåt sjönk i Engelska Kanalen. Endast tre överlevde. Den nya immigrationsplanen kommer enligt den brittiska regeringen att förbättra stödet för folk som direkt flyr från förtryck genom säkra, lagliga vägar, samt göra det lättare att bli av med folk som inte har någon rätt att vistas i Storbritannien.

“Denna regering levererar den första omfattande genomgången av systemet på årtionden. Detta handlar om rättvisa. Asylsystemet måste baseras på behov, inte på möjligheten att betala människosmugglare. ” Det tillade Priti Patel, som själv har invandrarbakgrund.

Förra året kom 28.526 migranter båtvägen och av dem var de allra flesta ensamstående unga män. Undersökningar har visat att dessa män söker en ny framtid i England där de ofta har släkt eller vänner och kan språket något så när. Problemet är naturligtvis att de tar upp plats i asylmottagningarna för riktiga flyktingar.

Avtalet med Rwanda ses som en ny form av ekonomiskt samarbete och genom att ta emot tusentals migranter som sökt sig till Europa kan Rwanda bidra till att vända på den nuvarande trenden där unga afrikanska män lämnar kontinenten. Premiärminister Boris Johnson medgav att en högljudd minoritet kanske kan tolka de nya reglerna som drakoniska och i avsaknad av medlidande.

”Jag håller inte med. Det ligger inget humanitärt eller barmhärtigt i att tillåta att desperata och oskyldiga människor får sina drömmar om ett bättre liv exploaterade av hänsynslösa gäng som skickar ut dem till deras död i sjöovärdiga båtar.” Det sade Johnson.

Premiärministern såg avtalet med Rwanda som ett resultat av Brexit eftersom det endast möjliggjorts av det faktum att Storbritannien inte längre är medlem av EU.

Rolf Söderlind


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021