NB Nyhetsbyrån

Svekdebatt när regeringen avviker från Tidöavtalet

FF5F94B9-F9BD-4DB5-87DC-CEB242F64E07

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-11-25

I valet talade högerpartierna om en sänkning av reduktionsplikten i drivmedel. Den svenska nivån ligger långt över vad EU kräver. Tanken var att en sänkning skulle ge betydligt lägre priser på diesel redan 2023. Nu blir det inte så. I stället har vi fått en svekdebatt.

Riks rapporterar att sänkning nu istället planeras till 2024, vilken avviker mot överenskommelsen i Tidöavtalet, som slöts mellan de tre nuvarande regeringspartierna – Moderaterna, Kristdemokraterna samt Liberalerna – och Sverigedemokraterna.

Lobbyingorganisationen Drivkraft Sverige, där den tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldt är ordförande, har länge motsatt sig en sänkning av reduktionsplikten och kampanjar för en hög nivå, vilket också ger dyrare drivmedel.

Man motiverar motståndet med att företag i drivmedelsbranschen som nu ställer om produktionen skulle få problem om man sänkte reduktionsplikten. Reinfeldt attackerar också Tidöavtalets överenskomna sänkning. Han menar att Sverige borde ligga i framkant istället för att sänka inblandningen av biodrivmedel.

Drivkraft Sveriges VD konstaterar att man hellre skulle se sänkta drivmedelsskatter än sänkt reduktionsplikt. Regeringen frångår nu alltså Tidö-avtalet och skjuter upp den utlovade sänkningen, men man har inte svarat på varför det sker. Handlar det om att man viker sig för bensinbolagen?

Sverigedemokraterna ligger nu på regeringen för att den skall uppfylla överenskommelsen.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021