NB Nyhetsbyrån

Sverige-Ukraina: Tusen år av gemensam historia

BB968021-5086-4502-980B-AB28C45B708D

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-02-26

Nu försöker ryssarna erövra Ukrainas urgamla huvudstad Kiev, en drygt tusenårig stad, som vikingarna från Sverige via Novgorod gjorde till residensstad i det jätterike som för tusen år sedan sträckte sig över västra Ryssland och Ukraina. Från Vita havet i norr, till Svarta havet i söder.

Då fanns bara skogar och träsk där dagens Moskva ligger. Och ryssarnas förfäder bodde i hyddor och jordhålor.

Ruriks ätt kom från Sverige, grundade Novgorod och flyttade sedan huvudstaden till Kiev. Jaroslav den Vise – en vikingaättling – styrde under Kievs guldålder på 900- och 1000-talen och han gifte sig med svenske Olof Skötkonungs dotter Ingegerd, som förryskade sitt namn till Irina – och tog sig namnet Anna när hon gick i kloster på äldre dagar.

Ingegerd blev anmoder till flera europeiska furstehus – bland andra Bourbon, som idag sitter på Spaniens tron och var den sista franska kungaätten. Hon och Jaroslav har sina sarkofager i S:ta Sofiakatedralen i Kiev, en kyrka de lät uppföra.

Mongolerna sköljde sedan över den Euroasiatiska kontinenten och först vid slutet av medeltiden började furstendömet Moskva – dagens Ryssland – växa fram. Peter den Store, som på samma sätt som sin efterträdare Vladimir Putin ville förfalska historien, ogillade den svenska förhistorien till det moderna Ryssland och lät skriva en egen historia.

I dagens Ukraina växte andra statsbildningar upp från medeltiden och framåt. Det polsk-litauiska riket omfattade vid den tiden västra Ukraina och i de centrala delarna härskade kosackerna, som ville värna sin självständighet mot ryssarna i norr.

Det var därför inte helt orimligt att Karl XII sökte sig till Ukraina för att få allierade mot Ryssland. Ivan Mazepa, vår allierade 1708-09, var ukrainsk hetman och kosack, men dessvärre representerade han alltför få ukrainare. Hans armé led nederlag tillsammans med den svenska vid Poltava och Mazepa följde Karl till turkiska Bender, där han dog på hösten 1709.

Mazepa skall ha varit en bildad furste, uppvuxen nära det polska hovet och han talade flera västerländska språk. Han lät även bygga många kyrkor i ukrainsk barock och styrde väl. Och Ukrainas blågula flagga lär vara en direkt följd av alliansen med Sverige för 300 år sedan.

Idag sköljer inte mongoler utan ryska horder in över det fria Ukraina. Världen tittar på och skickar ”styrkekramar” medan ukrainarna kämpar med förtvivlans mod, men i underläge. Allt fler ryska liksäckar skickas dock hem till Moskva och blir de tillräckligt många kommer situationen att bli ohållbar för Putin. Han kan bli störtad om kriget drar ut på tiden. Låt oss hoppas det.

Ukraina imponerar.

Det gör däremot inte vänsterliberaler och vänsterfolk som försöker göra partipolitik av Putins aggression och hittar på narrativ kring Jimmie Åkessons förmenta faiblesse för den ryske despoten. Den tillhör samma historieförfalskning som ryssarna nu ägnar sig åt. Så släpp den och gå till källorna.

Nedan i kommentarsfältet lägger jag in ett avsnitt ur Riks från torsdagmorgonen. Där kan ni höra vad Åkesson verkligen har för uppfattning.

Och så vitt vi  också kunde höra fegar S-regeringen fortfarande inför NATO och det dröjde ända till torsdagens fullskaliga invasion innan Magdalena Andersson kallade den ryska aggressionen för just en invasion.

Så bespara oss en massa idiotiska halvsanningar och narrativ i syfte att bespotta politiska motståndare. Vi avskyr historieförfalskning. Och kommer Putin, laddar vi bössan!

Christopher Jarnvall

Bild: Wikipedia


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021