Det blev en hektisk debatt om kvinnors trygghet, simkunnighet, hederskultur, och islamisering på Stockholms kommunfullmäktige på måndagen, när Sverigedemokraterna tog strid mot könssegregering på de kommunala badhusen i en motion.
– Utgångspunkten är att män och kvinnor ska kunna vistas i samhället tillsammans, betonade Linnéa Vinge (SD).
I dag finns det separata badtider för män och kvinnor i flera mångkulturella områden runt Stockholm, som Tensta och Skärholmen, och Stockholms stad planerar att införa liknande separata badtider i Husby.
Enligt Sverigedemokraterna är dock könsseparering i simbassänger ett steg tillbaka för Stockholm och hela landet när det gäller arbetet för jämlikhet.
Under debatten var Moderaternas Christofer Fjellner och Kristdemokraternas Nike Örbrink tysta när SD:s kritiska motion togs upp, trots att deras partier tidigare varit emot könsseparerade badtider.
Socialdemokraterna argumenterar för att separata badtider skapar en tryggare atmosfär för kvinnor i badhuset, där de kan känna sig fria att njuta och dela med sig av erfarenheter. Esme Güler (S) delade personliga upplevelser från Husbybadet och menade att kvinnosim har bidragit till "rehabilitering".
Simkunnighet var en central punkt i debatten. Maria-Elsa Salvo från Socialdemokraterna lyfte fram flera satsningar och menade att motionen handlar om liv eller död.
– Jag tycker det här är jätteviktiga satsningar som faktiskt handlar om liv eller död, det är det det handlar om, framhöll Salvo och menade att separata badtider kan öka simkunnigheten bland kvinnor i Stockholm.
Miljöpartiet och Liberalerna lyfte också fram vikten av simkunnighet bland kvinnor.
– Här talar vi om kvinnors möjlighet att lära sig simma, påpekade Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
Hederskultur och hedersförtryck diskuterades också. Lisa Carlbom (MP) tog upp begreppet hedersförtryck och kritiserade motionen som en del av Sverigedemokraternas plan att göra Sverige till ett "etniskt rent land utan muslimer".
– Att ta principiell ställning mot könsselekterade simbassänger är viktigare för er än att kvinnor får lära sig simma och får stärka sin hälsa, menade Carlbom.
Vänsterpartiets Clara Lindblom påpekade att separata badtider inte är något nytt och att Stockholm bör arbeta för en "tryggare" simmiljö.