NB Nyhetsbyrån

SVT backar – sändning i Kronogården kan skapa nya upplopp

35D9BF06-2749-48CF-B153-FA6DEEDD2A87

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2020-02-25

SVT:s nya debattprogram skulle ha premiärsänts från Kronans kulturhus i Trollhättan imorgon, onsdag kväll, men bara ett par dagar före start har kommunen stoppat. ”Programmet kan väcka oro i Kronogården”. Det säger Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör.

Temat på debattprogrammet ”Sverige möts” är integration och segregation och skulle alltså ha sänts från kulturhuset Kronan i Trollhättan. SVT:s redaktion och Trollhättan enades för flera veckor sedan om att biblioteket kunde vara lämpligt.

I torsdags ändrade kommunen sitt beslut och föreslog att man flyttar till Kulturskolan N3, i en annan stadsdel. Det skriver SVT. Motiveringen var, att ”risken med sändningen skulle vara för stor ur demokrati- och medborgarsynvinkel och att det skulle stigmatisera området ytterligare”.

I klartext handlar det alltså om att kommunen ser risk för nya upplopp i Kronogården.

Ulrika Strandroth Frid fattade beslutet efter samråd med polis och berörda delar av kommunens verksamhet. Det huvudsakliga skälen var, att direktsändningen inte kunde separeras från övriga verksamheter i lokalen och att det skulle bli svårt att möta det intresse som sändningen skulle skapa.

Strandroth Frid: ”Normalt sett har vi ju lokala medier som bedriver journalistik i verksamheten kontinuerligt utan några som helst problem. Det är ju viktigt att alla myndigheter och verksamheter och boende känner sig trygga och kan bedriva sitt arbete i hela staden. Men just ifrån det här programmets upplägg och inriktning ser vi att det kan väcka oro i Kronogården…”

I programmet kommer bland andra Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund (s) och Joakim Lamotte att delta. Även boende i Kronogården är inbjudna.

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: [email protected]
Curiositas AB © 2021