20 till 30 procent av bostäder i så kallade socialt utsatta områden lider av trångboddhet, och invandringen är en bidragande faktor, konstaterar en forskare för SVT. Nu föreslår han att stora invandrarfamiljer ska få förtur i bostadskön till lägenheter som rymmer dem. Han menar även att bostadsbidraget skulle kunna anpassas för att hjälpa invandrarfamiljer ha råd med större bostäder.
I ett annat inslag redogör SVT för att trångboddheten i Sverige har ökat de senaste två decennierna, från att ha minskat stadigt från och med 1960-talet. Enligt det så kallade “norm 2”, som innebär att max två personer får bo i ett sovrum, var endast 2,5 procent av Sveriges befolkning trångbodd under 1990-talet. Idag uppskattas mellan 6 och 7 procent av Sveriges befolkning klassas som trångbodd.
“Bostadsbyggandet har helt enkelt inte hängt med befolkningsökningen”, konstaterar kanalen, och säger att den massiva invandringen till Sverige har varit en “viktig orsak”.
– Man kan ju fundera på att hjälpa de här hushållen som är i störst behov genom exempelvis förtur i köerna till de stora bostäderna, säger Martin Grander, biträdande universitetslektor på Malmö universitet och bostadsforskare, när SVT frågar honom om det nya samhällsproblemet.
– Bostadsbidraget bör ju också då reformeras så att det ska kunna hjälpa hushåll att faktiskt kunna efterfråga större bostad om man behöver det, fortsätter forskaren.
Enligt honom är det antingen det, eller att Sverige börjar nyproducera stora bostäder anpassade för människor från Afrika och Mellanöstern med inte sällan tvåsiffrigt antal familjemedlemmar, som är lösningen.