NB Nyhetsbyrån

Turkisk borgmästare till migranter: Åk hem!

902F3039-D683-4872-9849-8C5F722E767B

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-05-26

I den turkiska staden Bolu mellan Istanbul och Ankara har den socialdemokratiske borgmästaren och tidigare parlamentsledamoten Tanju Özcan låtit sätta upp anslagstavlor på bl a arabiska där han uppmanar afghaner och syrier att återvända till sina hemländer. Det rapporterar den turkiska TV-kanalen Haber Turk.

Han menar att stadens gästfrihet är slut, att man inte kan integrera dem i samhället. Inte en enda kvinna kommer, det är bara män från kriget, säger han. Och man vet inte ens om det handlar om riktiga flyktingar,  då de faktiskt periodvis kan återvända till sina hemländer.

Han sade bland annat under förra året att han inte kommer att ge dem tillstånd som näringsidkare och att kommunen kommer att höja deras vattenräkning tio gånger. Ett sätt att få dem att flytta hem.

”Vi vill att de lämnar Bolu och jag vill att detta skall bli ett ämne som hela Turkiet diskuterar.” Det säger borgmästaren, som tror att en del kommer att kalla honom fascist och rasist. ”De kommer att säga att jag är emot mänskliga rättigheter.”

Men han menar, att dessa män inte kan integreras och att hela samhället har satts ur spel. Tanju Özcans återvandringspolitik jämförs också i vissa turkiska media med tyska AfD.

”Jag är borgmästare, jag är folkvald och jag är jurist. Jag gör det mitt folk vill att jag skall göra och inget är emot lagen. Jag har 90 procent av mitt folk bakom mig.” Det säger Özcan.

Detta rapporterar turkiska nyhetsmedia.

Enligt våra källor på plats är det i Turkiet ofta socialdemokraterna som sätter sig emot massinvandringen från grannländerna. Erdogans parti anklagas däremot för att vilja ta in valboskap. Det är därför inte märkligt att Özcan får kritik i media.

Tanju Özcan och staden Bolu har också fått böter för sina offentliga texter som uppmanar migranterna att fara hem. Men man framhärdar ändå i sin politik…

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021