NB Nyhetsbyrån

Var finns oppositionen?!

79D7D5BB-6F78-440B-AA94-426267A23795

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-06-02

Idag släpptes SCB:s stora väljarundersökning inför valet 2022. Det går bra för Socialdemokraterna: De får ihop 33,3 procent, som ändå med tidens mått mätt får anses vara mycket bra. De dagar regeringspartiet samlade över 40 procent är förbi. Men detta räcker gott. Så frågan är: Vad gör oppositionen?

Moderaterna hamnar på 21, 3 procent, Sverigedemokraterna på 17 procent, Kristdemokraterna på 5,2. Liberalerna ökar något efter partiledarbytet. Trenden är positiv, ser det ut som, och de hamnar på 3,4 procent. Det skulle kunna locka stödröster. Men det räcker ändå inte för att besegra vänstern, som med största sannolikhet kan räkna in Centerpartiet i sin skara.

Vänsterpartiet backar, det ser inte alltför muntert ut för Centern och Miljöpartiet har ”träsksiffror” enligt TV4. Deras trend är negativ, de håller på att försvinna och de ligger fortsatt under spärren med sina 3,3 procent. Men likväl leder vänstern över det ickesocialistiska alternativet.

Visst är det så, att Ukrainakriget hjälper regeringen. Men vi har ändå kvar samma problem: Höga drivmedelspriser, höga energiskatter och korankravaller som grädde på moset i en växande gängkriminalitet, som skördar alltfler liv. Ändå går det bra för S-regeringen. Socialdemokraterna vill ju ha makten. Till varje pris.

Oppositionen måste visa att det finns alternativ, men Ulf Kristersson är tyst. Ebba Busch har förmodligen stärkt sin position genom att vara tydlig under korankravallerna, även om Sveriges Radio valde att felcitera henne. Men Sverigedemokraterna ligger i stort sett på valresultatet – till och med något under. Bland annat därför att S har plockat deras frågor.

Nu måste framför allt det stora oppositionspartiet och dess partiledare Kristersson vakna och vara tydligt med vad oppositionen vill. För det begriper man faktiskt inte…

Christopher Jarnvall


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021