NB Nyhetsbyrån

”Varför skall jag aktivera min nätbank – jag vill ju ha den mänskliga kontakten!”

3C95112D-5499-4B43-9B84-2F3114244C3C

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-01-18

Jag tillbringade en timme på banken med min pappa när han skulle föra över lite pengar. Jag kunde inte låta bli att fråga:”Pappa varför aktiverar vi inte din nätbank?” Han svarade: ”Varför skulle jag göra det?”

Men jag fortsatte: ”Tillbringa inte en timme här för småsaker som att göra en överföring. Du kan till och med hantera dina inköp online. Allt kommer att bli så enkelt.”

Jag var så exalterad över att få inviga honom i den digitala världen.

Han frågade mig då: ”Om jag gör det, då måste jag inte gå utanför dörren?”

”Exakt”, svarade jag. Jag berättade hur till och med matvaror levereras till dörren och hur man kan få nästan allt levererat .

Hans svar gjorde mig helt mållös. Han sade:

”Sedan jag gick in på den här banken idag har jag träffat fyra av mina vänner, jag har pratat med personalen på banken som känner mig väl vid det här laget. Jag är ensam – jag behöver banken.”

Och min pappa fortsatte:

”Jag gillar att göra mig i ordning och gå ner till banken. Jag har tillräckligt med tid, det är den fysiska kontakten jag längtar efter. För två år sedan blev jag sjuk. Ägaren till butiken där jag köper frukt kom för att hälsa på mig och satte sig bredvid min sjukhussäng. Skulle jag ha kvar den mänskliga kontakten om allt gick ’online’?”

Min pappa frågade sig varför han skulle få allt levererat till sig och därmed bli tvingad att bara interagera med sin dator.

”Jag gillar att känna personen jag har att göra med och inte bara ’nätet’. Det skapar relationer. Kan jag få detta levererat också? Teknik är inte livet – spendera tid med människor, inte bara med digitala enheter.”

Jo, min gamle pappa har sååå rätt – och det kändes i hjärtat.

Ninni Högnäs


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021