NB Nyhetsbyrån

Vindkraftbolaget polisanmält – förundersökning om grovt miljöbrott

837C5446-81EE-4EAF-8B6F-B8A0AEE9FECA

Christopher Jarnvall

- Publicerad 2022-07-28

Nyligen havererade ett enormt vindkraftverk i ett naturområdet utanför Härnösand i Västernorrland. Runt 3.000 liter olja beräknas ha runnit ut i marken och saneringen kan ta lång tid eftersom delarna är enormt otympliga. Bara själva rotorn väger 125 ton.

Maria Höglund är enhetschef vid länsstyrelsens miljötillsynsenhet. Hon berättar att det är obligatoriskt att polisanmäla den ansvariga operatören vid haverier. I det har fallet har polisen valt att inleda en förundersökning om grovt miljöbrott. Effekterna på miljö och djurliv – och inte minst vattendrag – kan bli vådliga vid dessa haverier.

Martin Kinnunen, miljöpolitik talesperson för Sverigedemokraterna konstaterar, att det gäller att förvissa sig om att den vindkraft som redan är byggd faktiskt också är så säker som möjligt. Men samtidigt säger han, att det finns betydligt mer miljövänliga energikällor – som kärnkraften.

Christopher Jarnvall

Lyssna till inslaget:


Nyhetsbyrån – Nota Bene behövs i ett mediebrus och nyhetsflöde som alltmer kommit att präglas av värderingar och känslor. Vi har skapat NB för att göra urvalet av nyheter på sådana områden som är viktiga för samhällets uppbyggnad och fortlevnad.

Chefredaktör: Christopher Jarnvall
Ansvarig utgivare: Christopher Jarnvall
Kontakt: christopher@jarnvall.se
Curiositas AB © 2021