Ambulansförare i Norrbotten hotar att sluta på grund av en EU-lag som ger dem rätt till elva timmars dygnsvila. Den överstatliga regleringen skulle nämligen innebära flera kortare pass för ambulansförarna, något som slår väldigt hårt mot dem som är beroende av den långa norrländska pendlingen.
– Jag pendlar 12 mil till Överkalix men blir det halvdygn finns det ingen ekonomi att köra hit, säger ambulanssjuksköterskan Mats Lindström till SVT.
Ambulansförarna är väldigt nöjda med den nuvarande skiftgången i Norrbottens region, och sjukfrånvaron är mycket låg, enligt Mats Lindström. Detta tror han kan komma att ändras när EU:s nya arbetsdirektiv träder i kraft i oktober.
– Bara här i östra Norrbotten är det fem-sex stycken som jag vet att de slutar, uppger han för SVT. Han säger att han själv kommer behöva sluta jobba som ambulansförare i Överkalix om man inte kan få till ett undantag för ambulansförarna från EU-lagstiftningen.
Biträdande ambulanschefen i Norrbotten Robin Holmgren säger att man från regionens håll ser över “alla möjligheter och alternativ till schemalösningar” för att förhindra personalbortfall.
Även brandmän har protesterat
EU-lagstiftningen om elva timmars dygnsvila hotar också formerna som brandförsvaret arbetar under. I april i år skrev 2 400 brandmän på en protestlista mot det nya direktivet. Lagen slår inte bara mot de med långa pendlingstider, utan även mot de som är beroende av regelbundna vilodagar, vilket man går miste om ifall man tvingas jobba fler kortare pass istället för färre dygnspass.
“I dagsläget pågår förhandlingar om dygnsvila och anpassningar, till exempel arbetstider för räddningstjänstpersonal och personlig assistans. Målsättningen med förhandlingarna är att Kommunals avtal ska vara förenliga med de minimikrav för dygnsvila som följer av EU:s arbetstidsregler”, skrev Kommunals förhandlare i en kommentar om brandmännens oro till TT då.
Se också: EU vill se fyra dagars arbetsvecka