Gå till innehåll
EU

Smaksatt nikotin kan förbjudas i EU – Efter danskt förslag

Foto: Getty Images

Smaksättning av nikotinprodukter kan komma att bli förbjudet i EU i syfte att motverka nikotionkonsumtion bland unionens unga, om ett förslag som Danmark ska lägga fram på EU:s konsumentrådsmöte på midsommarafton blir av. Då ska EU-ländernas hälsoministrar mötas för att knåda fram bland annat en revidering av tobaks- och nikotinregleringen på den inre marknaden. Detta rapporterar EU Reporter.

Så kallat vitt snus, eller nikotionportioner, marknadsförs ofta med olika former av smaksättningar, och den utbredda snuskulturen i Sverige anses vara huvudanledningen till att landet snart är ett så kallat rökfritt land enligt FN-definitionen, där mindre än fem procent av landets befolkning regelbundet röker.

“Ett smakförbud skulle få fler att återgå till rökning. Smaker är ett beprövat sätt att hjälpa rökare att sluta röka och undvika förtida död”, uppger snusåterförsäljaren Snusbolagets kommunikationschef Markus Lindblad i ett pressmeddelande.

För Sveriges del är det socialminister Jakob Forssmed (KD) som kommer delta i konsumentrådets (Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor, eller EPSCO)  möte på fredagen.

“Givet vad som sagts under valrörelsen förutsätter jag att regeringen tar strid för det vita snuset” skriver Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) i ett inlägg på X, där han uppmärksammar den danska hälsoministerns förslag.

Sverigedemokraterna, som driver en snusvänlig hälsopolitik i syfte att minska andelen rökare i Sverige — den så kallade skademinimeringsprincipen — uppger också på nationellt plan att man förväntar sig att regeringen tar tydlig ställning mot det danska förslaget.

“Detta är vi emot. Även regeringen håller med om principen om skademinimering, vilket till exempel syns i den skatteväxling vi fått genom mellan snus och cigaretter”, skriver Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringslivsutskott, till Nyhetsbyrån.

Nyhetsbyrån har utan framgång sökt socialminister Jakob Forssmed (KD).

Senaste från Nyhetsbyrån