Kliniken BUP KID, som utför hormonbehandlingar på barn med så kallad könsdysfori, höjer nu åldersgränsen efter att deras verksamhet uppmärksammades av SVT-dokumentären “Transkriget”. I dokumentären framgår det att man gett pubertetshämmande hormoner till barn så unga som fyra år, men nu höjer man åldersgränsen – till 11 år. Detta rapporterar SVT.
Nu ska det inte vara möjligt för föräldrar att skriva upp sina barn för så kallad könskorrigerande behandling förrän de blivit 11 år gamla, eller åtminstone påbörjat puberteten. Detta efter att experter som kommit till tals i SVT:s granskande dokumentär om Sveriges omfattande transbarnindustri konstaterat att så kallad könsdysfori oftast upphör med puberteten.
“Med bakgrund av att hjärnan under utveckling påverkas av könshormoner i påbörjad pubertet, är det väsentligt att ej utreda och bedöma kring könsinkongruens och eventuellt påföljande dysfori orsakad av detta förrän pubertet är påbörjad”, skriver BUP KID i sina nya riktlinjer, enligt SVT.
Kritiker till homonbehandlingar menar att det skadar barnen genom att vanställa deras kroppars utveckling, och varnar för att utredningar av barn som uppger att de känner sig “födda i fel kropp” präglas av ett intresse att diagnosticera så många som möjligt med könsdysfori. Läkare och experter som protesterat mot vad de menar är ovarsamhet inom den så kallade transvården får ofta utstå hot och trakasserier.
– Försökte man ha det minsta lilla kritiskt tänkande kring dessa frågor så fick man en mobb emot sig. Och det var inte bara föräldrar och intresseorganisationer, utan också själva verksamheten, berättar en anonym läkare till SVT i “Transkriget”.
I verkligheten innebär åldersgränsen ingen större skillnad för den takt som barn utsätts för den kontroversiella behandlingsmetoden i Sverige. Enligt SVT har 625 barn mellan 10 och 17 år fått pubertetshämmande behandling i Sverige sedan 2012, för att de förment ska känna sig mer hemma i sina kroppar.
SVT har misslyckats att nå BUP KID för en kommentar om sina ändrade riktlinjer. Tidigare avstod kliniken från att ställa upp på filmintervju med kanalen, när de producerade “Transkriget”.