Svenskarna måste, nu när Sverige är på väg att bli en medlem i Nato och har upplåtit svensk mark för amerikanska militärbaser, förbereda sig för krig. Detta var budskapet från svenska myndigheter och politiker på konferensen Folk och försvar, rapporterar flera medier. Uttalandena nådde långt utanför landets gränser, och nu frågar sig utländska kommentatorer vad det är Sverige menar med detta.
– Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft: Det kan bli krig i Sverige, framförde civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) på försvarskonferensen i Sälen på söndagen. Retoriken upprepades sedan av Överbefälhavare Michael Bydén i en intervju med SVT, som hänvisar till kriget mellan Ryssland och Ukraina.
– Jag tycker att man ska ställa sig de enklaste basala frågorna. Om det som händer i Ukraina idag händer här imorgon, är jag då förberedd? uppmanade ÖB:n.
I Finland, som gränsar till Ryssland och har erfarenhet av strider med landet i öst i mer modern tid, anser public services Sverigekorrespondent dock att svenska myndigheternas retorik påminner om den av “krigsdårar”.
“Jag regerade väldigt starkt och tänkte oj då. För såna här ord, såna meningar, använder man inte i Finland. Det tolkas som att man hetsar mot krig eller att man är krigsdåre. Man leker inte med ordet krig”, säger hon till SVT.
I Ryssland förlöjligas retoriken av politiker, uppmärksammar Expressen.
“Det är så här de försöker ge Sverige en geopolitisk betydelse som det bara inte har. Ibland verkar det som att vissa i den svenska militären, och journalister, drömmer om krig”, skriver bland annat senatorn Aleksej Pusjkov, från president Vladimir Putins parti Enade Ryssland, på plattformen Telegram. Han kallar Sverige för ett av de främsta länderna i Europa avseendes “antirysk paranoia”.
Försvarsministern: Natomedlemskapet bidrar inte till oro
Detta får i sin tur försvarsminister Pål Jonsson (M) att reagera.
– Jag förhåller mig inte till Ryssland. Ryssland använder olika former av desinformation i sina uttalanden, säger han i SVT:s Morgonstudion.
På frågan om det kan vara så att Sveriges Nato-ansökan samt upplåtandet av militärbaser till USA på svensk mark istället kan skapa mer oro än säkerhet svarar försvarsministern avvisande.
– Nej, jag delar inte den uppfattningen, utan det som är viktigt är nu att folk är medvetna om att det säkerhetspolitiska omvärldsläget har försämrats, och att man naturligtvis också är redo och har en hög beredskap.