Gå till innehåll

Avtal: Sverige upplåter territorium åt USA

Foto: Getty Images/Marilyn Nieves

Regeringen har nu slutit ett avtal med USA där kärnvapensupermakten får använda militärbaser på svensk mark för att öva och förvara stridsmateriel. Detta rapporterar flera medier på onsdagen.

Avtalet träder i kraft nästa höst, och är samtidigt oberoende av hur det går med Sveriges Nato-ansökan. Upplåtelsen innefattar 17 olika militära baser, anläggningar, och träningsområden över hela landet, men alla väntas inte tas i anspråk samtidigt.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) uppger till Dagens Nyheter att en amerikansk närvaro i Sverige är “avskräckande” mot Ryssland.

“Jag förhåller mig inte till Ryssland. Ryssland har inget veto över svensk säkerhets- och försvarspolitik. Vi ingår de avtal som vi bedömer är bra för Sverige”, säger han dock också samtidigt.

Avtalet saknar fortfarande en klausul om kärnvapen, vilket innebär att det inte är otänkbart att USA kan använda Sverige som bas för massförstörelsevapen, något som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om.

Försvarsministern påstår dock för DN att det “inte finns några förväntningar” från USA att använda Sverige som en ramp för massförstörelsevapen. Han hävdar också att de svenska förväntningarna angående kärnvapen är “välkänd”.

Det upplåtna territoriet kommer att lyda under amerikansk lag. Vid eventuella problem med brott begångna av amerikaner på svensk mark kan denna juridiska aspekt komma att ses över, säger Jonsson till DN.

Senaste från Nyhetsbyrån