Gå till innehåll

Svenska militärbaser blir amerikanska – Avtal sluts denna vecka

Foto: Getty Images

Regeringen kommer ge USA tillgång till svenska militärbaser, som en del av Defence Cooperation Agreement (DCA), ett avtal som Sverige började förhandla med stormakten i januari i år. Överlåtandet av baserna kommer göra dem till amerikanska enklaver i Sverige, där amerikansk lag gäller, rapporterar Dagens Nyheter.

Det är ännu inte känt vilka baser det är Sverige ger bort till USA, men i förhandlingarna har det enligt DN förekommit uppgifter om Gotland, Luleå, Östersund, och Göteborg. Förhandlingarna är i grunden äldre än Sveriges ansökan till Nato, som landet fortfarande inte har gått in i.

“Själva poängen med det här avtalet är att USA ska kunna använda sig av svensk infrastruktur”, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.
“Det har en direkt avskräckningseffekt mot Ryssland”, påstår han vidare.

 USA har sedan tidigare liknande baser i Norge, där man dock också har avtalat att ingen förvaring av kärnvapen ska förekomma. Någon sådan punkt saknas dock i det svenska avtalet, skriver DN.

“Det viktiga är att inriktningen är tydliggjord, vilket den blir i samband med Natomedlemskapet. Det är en del av vår överenskommelse med regeringen”, säger Hultqvist, utan att kommentera kärnvapenfrågan närmare.

Det finns en bred majoritet för att Sverige ska ge upp delar av sitt territorium och suveränitet till USA i riksdagen, där det numera endast är Vänsterpartiet och Miljöpartiet som är uttalade kritiker av Nato och amerikansk militarism.

Senaste från Nyhetsbyrån