Frankrike drar EU inför rätta – Anser franska språket är diskriminerat
EU-jätten Frankrike protesterar mot att flera av EU:s antagningsprover för nya tjänstemän bedrivs endast på engelska, vilket skapar en barriär för fransmän som vill klättra på karriärstegen inom unionens byråkrati. Nu drar landet EU-kommissionen inför Europeiska unionens tribunal, rapporterar Politico.
Frankrike får stöd av bland annat Italien i frågan, då det är flera länder där engelskakunskaperna är mindre utbredda som känner att möjligheterna för deras kandidater att få EU-jobb är begränsade, på grund av den engelskspråkiga dominansen i antagningsprocesserna. Enligt klagan som lämnats in till domstolen bryter EU:s språkprioriteringar mot unionens fördrag, skriver Politico.
Juridiskt sett har alla EU:s 24 officiella språk samma status, och i kommissionen är det tyska, franska, och engelska som är officiella arbetsspråk. Trots det har franskans påstått undanskymda roll när det gäller bedömning av nya byråkrater lett till att fransmän har en underrepresentation inom EU-administrationen.
Enligt målsättningen ska Frankrike stå för 11,6 procent av byråkratkåren, men landet har endast runt 10 procent vad gäller både de högre och lägre administrativa funktionerna i Bryssel, visar en genomgång av Politico.
Se också: Andelen svenskar i EU:s byråkratkår minskar – Larmet: Riskerar göra folk mer kritiska till EU
Enligt Europeiska kommissionen är det en ambition att tjänstemän ska antas med hjälp av prover som erbjuds på samtliga av de 24 officiella språken, men att delar av rekryteringsprocessen ibland förhålls till endast engelska just eftersom det varit engelskafärdigheter som krävts i tjänsterna, skriver Politico.