M-SD-styret i Staffanstorp utreds för tjänstefel, sedan kommunstyrelsen beslutat ett stopp för mottagandet av så kallade kvotflyktingar, rapporterar flera medier.
“Beslut som inte är myndighetsbeslut ska prövas av landets förvaltningsdomstolar, inte som brottmål i tingsrätt”, skriver kommunens starke man Christian Sonesson (M) i ett inlägg på Facebook, där han menar att utredningen innebär “oklarheter” för det lokala självstyret i Sverige.
Samtliga ledamöter i kommunstyrelsen kontaktades av polisen, skäligen misstänkta för grovt tjänstefel. Oppositionens ledamöter är dock endast kallade som vittnen eftersom de röstade nej till kvotflyktingstoppet, skriver Sydsvenskan.
Det var i mars förra året som styret fattade beslutet att tillfälligt stoppa mottagandet av så kallade kvotflyktingar, vilket i huvudsak är människor som flygs till Sverige från konfliktdrabbade länder i tredje världen. Sonesson skriver i sitt inlägg att detta var eftersom styret ville prioritera ukrainska flyktingar.
Se också: 900 kvotflyktingar till Sverige i år – Ska kunna “integreras”
Tre månader senare backade dock M-SD-styret emellertid från beslutet när prognosen om hur stor den ukrainska flyktingvågen var skrevs ner, från 200 000 människor till 50 000. Men nu, mer än ett år senare, har alltså polisen inlett utredning om grovt tjänstefel för beslutet, sedan en åklagare lyft frågan. Det kan nämligen röra sig om brott mot bosättningslagen att vägra ta emot kvotflyktingar.
“Vissa principer är grundläggande och därmed viktiga att försvara. Det grundlagsstadgade kommunala självstyret, att politiska beslut prövas i förvaltningsdomstolar och att den som är ledamot av en beslutande statlig eller kommunal församling inte är underkastad ansvar enligt tjänstefel. Vem ska ta på sig ansvaret att bära vår demokrati som förtroendevalda utifrån en helt ny tillämpning?”, skriver Sonesson, som hittills inte vill kommentera utredningen närmare för någon media.