Gå till innehåll

900 kvotflyktingar till Sverige i år – Ska kunna “integreras”

Sydsudaneser, en grupp som ingår i Sverige kvotflyktingmottagande. Foto: Getty Images

Regeringen har beslutat att ta emot 900 så kallade kvotflyktingar under 2023 från FN:s flyktingorgan UNHCR:s “vidarebosättningsprogram”. Tidigare låg snittantalet mottagna kvotflyktingar på 5000, men anledningen att det sjunkit är att regeringen nu har bestämt att två tredjedelar av dem ska vara kvinnor, flickor, så kallade utsatta grupper, eller så kallade hbtqi-personer.

Enligt Migrationsverket ska också utbildningsnivå, färdigheter, och till och med värderingar väga in i vilka människor som Sverige tar emot sin del av sin FN-kvot. Tanken är att kvotflyktingarna ska “integreras” in i det svenska samhället, vilket inte tidigare beaktats vid svenskt kvotflyktingmottagande, skriver TT.

Enligt Migrationsverket kommer kvotflyktingar från områden som är drabbade av kriser eller konflikter. Aktuella fokusområden för FN just nu är syrier på flykt i Syrien eller närliggande länder, samt en rad östafrikanska länder, inklusive Kongo. Avsikten med kvotflyktingsystemet är att minska antalet migranter som dör på farliga båtresor över Medelhavet på väg till välfärden i Europa.

Senaste från Nyhetsbyrån