Stark kritik mot Tora-bränning i Stockholm
Mannen som ansökte om att få bränna en bibel och en tora utanför Israels ambassad i Stockholm för “yttrandefrihetens skull” har nu fått sin demonstration beviljad av Polisen. Europeiska judiska kongressen, svenska Judiska Centralrådet, och staten Israel går därför ut med fördömanden av den svenska yttrandefriheten, rapporterar TT.
Det är på lördagen den 15 juli som mannen, som förblivit anonym, ska bränna den heliga judiska skriften Toran utanför den israeliska ambassaden, tillsammans med en bibel. Till SVT sa han förra veckan att aktionen är “en symbolisk sammankomst för yttrandefrihetens skull”, och att den är ett svar på de uppmärksammade koranbränningarna som blivit internationella rubriker.
Israeliske presidenten Isaac Herzog och även landets utrikesminister fördömer demonstrationen.
“Som Israels president fördömde jag bränningen av Koranen, som är helig för muslimer världen över, och jag är nu förkrossad över att samma öde väntar den hebreiska bibeln, det judiska folkets heliga bok” säger Herzog till Times of Israel.
Europeiska judiska kongressens ordförande Ariel Muzicant säger i ett uttalande att “Dessa handlingar, som ursäktas med förvrängda och bedrägliga argument om yttrandefrihet, är en skam för Sverige och en demokratisk regering värd namnet borde förhindra det”. Också svenska Judiska Centralrådet menar att aktionen är ett “missbruk av yttrandefriheten”.
Kristna rådet: “Inte lika laddat” att bränna bibel
Sveriges kristna råd, den organisation som samlar alla kristna församlingar i Sverige, har tvärtemot sina judiska och islamiska motsvarigheter inte reagerat på att deras heliga skrift Bibeln bränns. Däremot fördömer rådet aktioner riktade mot andra religioners skrifter, och de har tidigare sagt att koranbränningar bör räknas som ett hatbrott, enligt Göteborgs-Posten. Att bränna en bibel anses “inte lika laddat” som att bränna en koran, sa rådets generalsekreterare Sofia Camnerin då.
Se också: Kuwait trycker 100 000 koraner på svenska – ska fylla svenska skolor och bibliotek
Se också: FN fördömer "religionshat" – Västvärlden röstade emot